Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Пловдивски ученици чистят дюните на Поморийското езеро
Автор: Екип Plovdiv24.bg 16:21 / 05.10.2012Коментари ()2208
© Plovdiv24.bg
Снимка: Архив
Бивши и настоящи ученици от
ПГТ "Проф. д-р Асен Златаров":
виж още
Намерете бивши съученици, състуденти, колеги и стари приятели! Регистрирайте се или влезте в профила си.
Пловдивски ученици от професионалната гимназия по туризъм "Асен Златаров" са сред доброволците, които почистват от инвазивните растителни видове дюните на Поморийското езеро. Това каза Нели Арабаджиева, сътрудник по проекти в "Зелени Балкани", които организират проявата.

Общо доброволците днес са 15 души. Арабаджиева разказа, че идеята е да се почистят дюните на езерото, които са защитена територия и които са последно убежище на видове от Червената книга.

"Инвазивната растителност, която се почиства са азиатски видове, пренесени в България като паркова растителност, но са станали много адаптивни за местната среда и превземат териториите на дюните и не оставят място за местните защитени видове. Ако тези видове се оставят, то защитените няма да ги има и ще изчезнат напълно. Тези инвазивни видове ги има и по Дунавските острови, където са покрили цели острови, там положението е неспасяемо", каза Арабаджиева.

Всъщност инициативата големия зелен уикенд се проведе още миналата година. Тя е международна като в момента в Европа се провежда още в осем държави. По думите й друга цел е да се покаже, че с доброволен труд всеки може да се грижи за Земята.

Източник: Радио "Фокус"


Още новини от Новини от Пловдив:

https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/Plovdivski-uchenici-chistyat-dyunite-na-Pomoriiskoto-ezero-385658
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.