Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Ураган връхлетя Северна Европа и взе човешки жертви
Автор: Екип Plovdiv24.bg 18:10 / 09.01.2005Коментари ()935
Мощният ураган, връхлетял вчера Северна Европа, предизвика наводнения, аварии и хаос в редица градове в Англия, Швеция, Германия, Дания, прибалтийските държави, Русия. Скоростта на вятъра, придружен с проливни дъждове, достигна до 180 км/ч. Навсякъде може да се види една картина, съобщават агенциите - паднали дървета, повредени коли, прекъснати електропроводи, потъващи във водата сгради. Хора панически се изкатерват по покривите, откъдето ги евакуират военни хеликоптери. Движението на автомобили е невъзможно. Редица градове са без отопление, електричество и канализация, трафикът е парализиран.
Природната стихия взе и човешки жертви. Шестима са загинали в Швеция, убити от падащи дървета. В Дания отломки от дървета убиха двама, други двама загинаха под срутили се покриви. В британския град Карлайл починаха трима, десетки бяха евакуирани. Двама германци са безследно изчезнали в северната част на страната. Край западното крайбрежие на Шотландия в заседнал кораб са блокирани около 100 души пасажери и екипаж.
В Полша около 10 хил. са останали без електричество, силният вятър е изтръгвал дървета с корените. В Прибалтика шормът е достигнал 12 бала по Бофорт - ураганна сила. В Естония и Латвия са наводнени крайбрежните градове. Синоптиците очакват нови наводнения.
В Санкт Петербург е обявено щормово предупреждение. Нивото на Нева се е покачило с 2.5 м над нормалното. В града са затворени шест станции на метрото. Две момичета са спасени от потъваща кола. Следващата седмица в града отново ще бушува атлантически циклон, предупреждават синоптиците.
Москва също е предупредена за опасност. Очаква се усилване на вятъра до 20 м/с.


Още новини от Международни новини:

https://www.plovdiv24.bg/novini/mejdunarodni/Uragan-vruhletya-Severna-Evropa-i-vze-choveshki-zhertvi-3882
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.