Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Пловдивската опера отбелязва 130 години от рождението на Имре Калман
Автор: Екип Plovdiv24.bg 12:27 / 22.10.2012Коментари ()1323
©
На 24 октомври, сряда, от 19 часа Държавна опера Пловдив ще отбележи 130 години от рождението на Имре Калман с оперетен концерт.

Имре Калман е унгарски композитор, творил в началото на 20-и век. Мечтае да стане пианист, но осакатява ръката си от много упражнения. Упоритият младеж не се отказва от своята страст и едновременно със следването си в Юридическия факултет на университета в Будапеща записва композиция в Консерваторията.

Учи при Бела Барток, но се увлича по забавната сценична музика, която му донася голяма слава във Виена в началото на 20 век. Най-известната му оперета "Царицата на чардаша" има феноменален успех сред публиката през 1915 г., когато е написана и се радва на популярност до ден-днешен навсякъде по света. По време на втората световна война музиката на Калман е забранена в нацистка Германия, а той е принуден да емигрира в Америка. След края на войната се завръща във Франция, където е посрещнат с почести.

Прекрасни мелодии, жизнерадостни ритми, пищни танци и свеж хумор - всичко това преплетено с вечната тема за любовта прави оперетата любим жанр на публиката от всяка една възраст.

В своя Оперетен концерт Държавна опера Пловдив представя избрани арии, дуети и ансамбли от най-популярните оперети на Имре Калман, Йохан Щраус и Франц Лехар. Очаквайте незабравима вечер със солистите Даринка Стоева, Мариета Велкова, Елена Чавдарова-Иса, Валерия Мирчева, Здравко Нейчев, Владимир Ников, Пламен Долопчиев. Диригент - Христо Михалев. С участието на оркестър, хор и балет на Държавна опера Пловдив.



Още новини от Новини от Пловдив:

https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/Plovdivskata-opera-otbelyazva-130-godini-ot-rozhdenieto-na-Imre-Kalman-389174
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.