Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Професор от Германия оперира очи с гилотина пред 130 свои колеги
Автор: Екип Plovdiv24.bg 11:00 / 25.10.2012Коментари ()1684
©
Изключително интересна операция на живо предстои да се проведе в Клиниката по очни болести в УМБАЛ "Свети Георги" в Пловдив тази неделя, 28 октомври. Едно от светилата на очната хирургия в цял свят - проф. Франк Холц, ще реже ретината на няколко пловдивски пациенти пред очите на 130 свои колеги - офталмолози от България и чужбина. Проф. Холц е директор на Университетската очна клиника и на Катедрата по офталмология в Медицинския университет в Бон.

Това се случва в рамките на Седмия витреоретинален симпозиум с международно участие, на който е домакин очната клиника при УМБАЛ "Св. Георги". Симпозиумът ще се проведе в Пловдив тази събота и неделя. 

Проф. Холц ще демонстрира безшевна 25+G витректомия с апарат Constellation. С гилотина от 5000 разреза в минута той ще оперира няколко пациенти. Подбрани са около 20 души с тежка патология, но на място в неделя проф. Холц ще прецени кои да оперира. Високата скорост на гилотината гарантира безопасна работа в непосредствена близост до ретината. През 3 микроскопични отвора (0,5 мм) хирургът е в състояние да възвърне зрението на пациенти, страдащи от диабетна ретинопатия (усложнение на захарния диабет), пациенти с отлепване на ретината, болни с дупка на макулата и др. Апаратът Constellation позволява да се извърши комбинирана хирургия - премахване на катаракта (старческо перде) и безшевна витректомия (хирургия на ретина и стъкловидно тяло). 

След операцията не се правят шевове и така травмите за пациента са минимални, а възстановяването - по-бързо. Операциите ще се предават директно с аудиовизуална връзка от операционната зала на Клиниката по очни болести в зала в новотел "Пловдив". Там на монитори ще я наблюдават очни лекари - участници в симпозиума. Те ще имат възможността в реално време да задават въпроси на хирурга. У нас такива операции се правят само на две места в София.



Още новини от Новини от Пловдив:

https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/Profesor-ot-Germaniya-operira-ochi-s-gilotina-pred-130-svoi-kolegi-390000
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.