Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Разкрита мрежа за измама с компенсаторни записи. Бивш български банкер арестуван в Коста Рика
Автор: Екип Plovdiv24.bg 16:53 / 13.01.2005Коментари ()1866
Мащабна схема за измама на собственици на компесаторни записи беше разкрита от служители на НСБОП и СДВР, съвместно със следователи от Националната следствена служба. Акцията е проведена под наблюдението на прокурори от Софийска градска и Върховна касационна прокуратура, съобщи пресцентърът на МВР.
В столицата и провинцията са задържани четирима мъже. Сред тях е и организаторът на групата. Те са в ареста за 72 часа. Предприети са действия за искане на постоянна мярка. Измамниците се снабдявали с личните данни на хора, които притежават компесаторни записи. Изборът им попадал най-често на възрастни българи или такива, които живеят в чужбина. На базата на тези данни се изготвяли фалшиви лични карти. Намирали хора, които на външен вид приличали на титулярите и срещу заплащане разкривали на тяхно име банкови сметки. Пред нотариус те прехвърляли пълномощията си на член от престъпната група, който по този начин придобивал правото да се разпорежда с новооткритите банкови сметки. Следващата стъпка на заговорниците била да продадат компесаторните записи на инвестиционен посредник. Парите от сделката били превеждани в онези банкови сметки, с които някой от членовете на престъпната група вече бил упълномощен да оперира. До момента е установено, че престъпната група е извършила над 80 измами на приблизителна сума над 10 млн. лева. Това е първият разкрит механизъм за измама с компесаторни инструменти след промяната на Закона за публичното предлагане на ценни книжа през септември 2003 г., според която прехвърлянето на компесаторни записи става с нотариално заверено пълномощно.
По случая е образувано следствено дело в Националната следствена служба.Продължава събирането на доказателства и изясняването на сложната престъпна схема. На пресконференция във вътрешното министерство днес с участието на главния секретар на МВР генерал-лейтенант Бойко Борисов, директора на Националната следствена служба Ангел Александров, прокурора от Върховната касационна прокуратура Ангел Илиев, директора на НСБОП ген. Валентин Петров и директора на НЦБ “Интерпол” Петър Христов беше съобщено също, че в Коста Рика е задържан българският гражданин Иван Китов. Установено е, че той се подвизавал в столицата Сан Хосе с местен документ за самоличност и под името Джак Хасел Босман Петрова. Бившият шеф на Кристалбанк и Бизнесбанк е обявен за международно издирване по нареждане на ВКП през 2003 г. Оттогава той е търсен с червена бюлетина по линия на Интерпол. Срещу него има обвинения по чл. 203 от НК за присвояване на сума в особено големи размери. Предстои българските власти да отправят искане за екстрадицията му. До произнасянето на това решение бившият български банкер ще остане задържан под стража.


Още новини от Национални новини:

https://www.plovdiv24.bg/novini/Bylgaria/Razkrita-mrezha-za-izmama-s-kompensatorni-zapisi-Bivsh-bulgarski-banker-arestuvan-v-Kosta-Rika-3956
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.