Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Среднозимното преброяване на водоплаващите птици ще се проведе за 29-ти път
Автор: Екип Plovdiv24.bg 18:32 / 13.01.2005Коментари ()1293
Ежегодното среднозимно преброяване на водолюбивите птици ще се проведе за 29-ти път у нас и в цяла Европа в дните от 14 до 16 януари. Среднозимното преброяване е инициатива на Wetlands International и се извършва всяка година в точно определени дни по средата на януари. У нас в мероприятието участват регионалните инспекции по околната среда и водите, Българското дружество за защита на птиците, сдружение “Зелени балкани”, фондация “Льо Балкан", както и много доброволци. Целта на преброяването е да се проследи числеността и динамиката на водолюбивите птици, като по този начин се съди освен за състоянието на популациите, така и за екологичните качества на избраните водоеми. По този начин се проследяват миграционните процеси при птиците, които са знак за промените в климата на планетата.
Сред по-важните водоеми на територията на Южна България са Марица, Тунджа, Тополница, Луда Яна, язовирите Овчарица, Жребчево, Копринка, Розов кладенец, Студен кладенец. На тези места зимуват лебедите, гмуркачите, чаплите, кормораните и други птици.


Още новини от Национални новини:

https://www.plovdiv24.bg/novini/Bylgaria/Srednozimnoto-prebroyavane-na-vodoplavashtite-ptici-shte-se-provede-za-29-ti-put-3957
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.