Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Специализирани прокурори за нарушения в горите на територията на Апелативна прокуратура - Пловдив
Автор: Екип Plovdiv24.bg 11:02 / 18.01.2005Коментари ()2615
До 10 февруари т.г. да бъдат определени специализирани прокурори, които преимуществено да работят по преписките и досъдебните производства за извършени крупни нарушения в горите, които се преследват по реда на Наказателния кодекс. Това е една от мерките, записани в специално разпореждане на Апелативния прокурор на гр. Пловдив Росен Димов и съгласувано с началника на Национално управление по горите инж. Илия Симеонов. Документът е резултат от проведено съвещание за подобряване на взаимодействието между НУГ и органите на Прокуратурата и полицията по опазване на горите от посегателства, съобщи пресцентърът на Министерството на земеделието и горите.
Специализираните прокурори при постъпване на сигнали и преписки ще имат право по тяхна преценка да разпореждат незабавно започване на досъдебни производства. В разпореждането се обръща специално внимание на факта, че с оглед сериозността и честотата на нарушенията в горите, на тях не бива да се гледа като на маловажни случаи. От своя страна, горските служители от лесничействата и държавните дивечовъдни станции ежемесечно следва да правят справки в Районните прокуратури за движението на постъпилите от тях преписки.
Особен акцент се поставя върху случаите, при които е извършено посегателство върху живота, здравето или имуществото на горските служители, както и при възпрепятстване изпълнението на задълженията им. Прокурорите да обмислят необходимостта от изготвяне на искане за определяне на мярка “Задържане под стража”, предвид обстоятелството, че горските служители са сред защитените длъжностни лица наред със съдии, прокурори, следователи и др., е записано още в разпореждането.
Прокурори и полицейски служители да оказват незабавно съдействие при необходимост от осигуряване на достъп до помещенията за съхранение или преработка на дървен материал и при наличие на данни за извършване на незаконна дейност.
Приетите мерки се отнасят за Регионалните управления на горите в Пловдив, Пазарджик, Стара Загора, Смолян и Кърджали, които са в обхвата на Апелативна прокуратура – Пловдив.
Съвещания за подобряване на взаимодействието между НУГ и органите на Прокуратурата и полицията по опазване на горите от посегателства се предвижда да се проведат и в градовете София, Варна, Бургас и Велико Търново.


Още новини от Новини от Пловдив:

https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/Specializirani-prokurori-za-narusheniya-v-gorite-na-teritoriyata-na-Apelativna-prokuratura-Plovdiv-4038
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.