Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Общината е работодател на повече от половината наети по програмата за заетост в Пловдив
Автор: Екип Plovdiv24.bg 12:34 / 18.01.2005Коментари ()612
4 198 работници са наети по програма “От социални помощи към заетост” през януари в Пловдивска област. Почти 2/3 или 3 150 работни места са по 103-те одобрени проекта на работодателите от региона, а останалите 1 048 работници са наети в аварийните групи към общинските администрации. Това съобщава пред агенция БГНЕС Оксана Лалова, говорител на Регионалната служба по заетостта.
От службата по заетостта уточняват, че към момента за “лични асистенти” са разкрити 881 работни места, което е 21% от общата им бройка. В държавните лесничейства са наети 275 души (7 процента). Повече от половината работни места се осигуряват от работодатели- общински администрации – 2 468 места, а от областните управители – 245 (6 на сто). Агенцията припомня, че през 2005 г. субсидираните работни места са за 6-часов работен ден. 8-часовото работно време се запазва само за лицата, извършващи социални дейности наети на работа като “Лични асистенти” и “Социални асистенти”. Работни места в аварийните групи към общински администрации за действия при зимни условия осигуряват заетост за 3 месеца на 4-часов работен ден. Основната цел на програма “От социални помощи към осигуряване на заетост” е осигуряване на работа и социална интеграция на безработни чрез разкриване на субсидирани работни места в общополезни дейности, в дейности от областта на земеделието и преработването на селскостопанска продукция, в дейности за подобряване на работната среда, както и в дейности по предоставяне на социални услуги. Право на участие в програмата имат кандидат-работодателите от територията на всички общини в страната. Работодатели по Програмата могат да бъдат областни и общински управи, общински предприятия, държавни предприятия и институции, териториални поделения на “Социално подпомагане; както и частни работодатели - предприятия без държавно или общинско участие, еднолични търговци, търговски дружества и кооперации, изпълняващи дейности в областта на земеделието и преработването на селскостопанска продукция и др.


Още новини от Новини от Пловдив:

https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/Obshtinata-e-rabotodatel-na-poveche-ot-polovinata-naeti-po-programata-za-zaetost-v-Plovdiv-4045
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.