Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Годишният доклад на Европол за органзираната престъпност в България
Автор: Екип Plovdiv24.bg 10:39 / 20.01.2005Коментари ()719
Докладът за 2004 г. на европейската полицейска агенция Европол е посветен на темата за организираната престъпност в ЕС.
В документа се посочва, че организираните престъпни групировки от България, действащи на територията на ЕС, се занимават основно с трафик на жени с цел сексуална експлоатация, както и с различни видове фалшификации, главно с фалшифициране на евро.
Фалшивите евро банкноти, произведени от български престъпни групировки, се разпространяват главно във Франция, Гърция, Италия и Испания, след като бъдат внесени в Шенгенското пространство през Австрия или Германия. Банкнотите се внасят от малки групи, които се връщат в България веднага след извършване на доставката, се посочва в документа.
Въпреки че съществува сътрудничество с други етнически престъпни групировки, доставчиците на парите, посредниците и разпространителите, почти винаги са българи, твърди Европол.
Разпространителите често се набират чрез обяви във вестниците и биват запознати със законодателството на страната, в която се изпращат, и инструктирани как да действат в случай на арест, се посочва в документа.
Експертите на агенцията добавят, че трафикът на хора е бизнес с годишна печалба между 8.5 и 12 милиарда евро. Жените, станали жертва на трафиканти, често са принуждавани да проституират. България е сред държавите, откъдето престъпните групировки вземат жени, които прехвърлят незаконно в ЕС, е записано в доклада.
Престъпни групировки от България се занимават и с кражби на автомобили от ЕС. Заради подобрените системи за сигурност на автомобилите престъпниците са започнали да се сдобиват с ключове за тях, нападайки собствениците им или чрез обир на жилищата им, се посочва в доклада.
В текста се отбелязва, че българи са част от организираната престъпност главно в Белгия, Гърция и Унгария. В Гърция например български престъпни групировки се занимавали с фалшификации, измами, трафик на хора и на наркотици. Информацията е на БТА.


Още новини от Новини от Пловдив:

https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/Godishniyat-doklad-na-Evropol-za-organziranata-prestupnost-v-Bulgariya-4079
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.