Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Джодж Буш положи клетва като президент на САЩ
Автор: Екип Plovdiv24.bg 21:54 / 20.01.2005Коментари ()781
В столицата на Съединените щати Вашингтон се състоя тържествената церемония по встъпване в длъжност на новоизбрания предзидент Джорж Буш. Той положи клетва с ръка върху семейната библия и за втори път официално стана държавен глава на страната. Заедно с пезидента тържествената клетва произнесе и вицепрезидентът Дик Чейни. Церемонията се състоя в 12 ч. местно време (17 по Гринуич) до сградата на Капитолия.
В речта си Джордж Буш заяви, че както и досега, ще оказва подкрепа за развитието на демокрацията и свободата в другите страни. "САЩ ще провеждат политика на подкрепа на демократичните движения и институции в целия свят. Докато по света в цели региони съществува тирания и господства идеологията на нетърпимостта, насилието ще продължава да ескалира, без да спазва никакви граници, дори най-защитените", - подчерта президентът. "Свободата в САЩ все повече и повече зависи от това, ще победи ли свободата в други страни", каза Буш и допълни, че "страната е поела такива ангажименти, които би било срамно да не изпълни". Говорейки за терористичния акт от 11 септември 2001 г., Буш подчерта, че "свободата в целия свят е най-голямата надежда за мир". Той допълни, че знае източниците на уязвимост за страната си.
Във връзка с церемонията в столицата Вашингтон са взети повишени мерки за сигурност. Районът около Капитолия и Белия дом е отцепен. За сигерността се грижат 6 хил. полицаи и 76 хил. военни. Броят на специалните сътруднице не се съобщава. По предварителни данни, церемонията се наблюдава от повече от 500 хил. души.


Още новини от Международни новини:

https://www.plovdiv24.bg/novini/mejdunarodni/Dzhodzh-Bush-polozhi-kletva-kato-prezident-na-SASht-4093
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.