Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Трима младоженци ще участват в ритуала Къпанки в Перущица
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:12 / 20.01.2013Коментари ()2559
© Impact Press Group
Снимка Архив
Трима младоженци ще участват днес в традиционния за Перущица ритуал Къпанки, който се провежда на Ивановден по стар стил. Това каза Павлина Кираченска от отдел "Култура" в община Перущица.

Младите мъже, които през годината са станали съпрузи се къпят в специално пригоден вир на река Перущинска. По този начин те засвидетелстват своята мъжественост и готовността да създадат здраво семейство.

Къпанки се прави винаги на Ивановден по стар стил, за да може съпрузите да се окъпят в осветените води на реката след Йордановден, разказа още Павлина Кираческа. Празникът започва от сутринта като в дома на младоженците се събират кумовете и всички приятели, като се черпят с вино и мезета, а преди да тръгнат към реката пълнят менче с вода, което носят със себе си, разказа още Кираченска.

След като се потопи в реката младоженецът пълни менчето с вода и пръска с нея приятелите си за здраве. След приключване на ритуала къпанки младият мъж отнася със себе си светена вода в дома си, където го чака булката, която се е хванала за лозница, а той трябва да изсипе част от водата в ръкава й, разказа Кираческа. Това се прави за здраве и берекет, а и се вярва, че така младото семейство ще се сдобие с мъжка рожба.

Ритуалът къпанки е стародавен и не може да се определи от кога точно датира, каза още Павлина Кираченска.

Източник: Радио "Фокус"


Още новини от Регионални новини:

https://www.plovdiv24.bg/novini/regionalni/Trima-mladozhenci-shte-uchastvat-v-rituala-Kupanki-v-Perushtica-409793
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.