Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Недоносените бебета може да се превърнат в сериозен социален проблем
Автор: Екип Plovdiv24.bg 19:35 / 21.01.2013Коментари ()2504
© Plovdiv24.bg
Интервю на Plovdiv24.bg с доц. д-р Мая Кръстева - завеждащ Неонатологичното отделение на УМБАЛ "Свети Георги".

Доц. Кръстева, намаляват ли случаите на недоносени деца в страната?

Статистиката на болницата показва, че през последните седем години броят на ражданията макар и бавно, трайно намалява. Понижаването на раждаемостта е характерно за цялата страна. Намалява делът на доносените бебета. Процентът недоносени бебета обаче остава относително постоянен като честотата се движи между 10,5 и 11,5 процента спрямо общия брой на родените деца. Значително се е увеличил броят на децата, които се раждат с тегло между 600 и 999 грама.

Каква според вас е причината за това?

причините обикновено са свързани със здравно-икономическите условия, здравният статус и културата на населението. Заедно с това роля играе и промяната в нормативните документи, според която се счита за живородено бебе с тегло над 600 грама, което има признаци на живот. Това, че недоносеността се покачва създава предпоставка за увеличаване на броя на децата, които се нуждаят от интензивно лечение, защото недоносените се явяват един сериозен контингент сред тези, които се нуждаят от интензивни грижи и след раждането. Изисква се много серизоно оборудване, осъвременяване на техниките, въвеждане на нови методи на лечение, които се прилагат при новородените деца. Изисква се също и много добра подготовка на персонала.

Какви са последващите проблеми при недоносените деца?

Недоносените деца често страдат от дихателна патология. На второ място сред заболяванията са вродените инфекции. Често се срещат и церебралните патологии, които често водят до ментални увреждания на детето в по-късна възраст. Нашата цел е не само да съхраним живота на детето, но и да намалим вероятността от изява на тези тежки проблеми, които обуславят възможността за по-късно усложнение на психическото развитие на детето. Това е един социален проблем, защото на по-късен етап тези деца могат да станат проблем не само за семейството, но и за обществото.

Споменахте за нуждата от апаратура. От какви липси страда отделението?

Интензивната терапия на проблемните новородени изисква много добра апаратура. Апаратурата се използва непрекъснато и това води до бързото и амортизиране и повреждане. Затова периодично се изисква осъвременяване и на кувьози, и на апарати за вентилация, и на монитори, и на пулсиометри. Това е тази апаратура, която е необходима за ежеминутното наблюдение на детето и за лечението, което се провежда. Цените на тези апарати са много високи и болницата не може да отделя непрекъснато средства за подмяна на остарели апарати.

Очаквате дарение от "Галакси Пропърти Груп" след края на сезона на ледената пързалка на площад "Централен"?

Да, срещнахме се с представители на "Галакси Пропърти Груп", които бяха тук при нас в отделението. Показахме им състоянието на апаратурата, казахме кои са най-големите ни нужди. Очакваме края на зимния сезон, за да разберем каква сума е събрана от зимната пързалка. Ще закупим апаратура с всички пари, които са събрани от там. Такива жестове са много важни за нас, тъй като те подпомагат нашата ежедневна работа. Надяваме се все повече хора ще проявяват съпричастност на нашите проблеми.

 


(c) ПОТВ


Още новини от Новини от Пловдив:

https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/Nedonosenite-bebeta-mozhe-da-se-prevurnat-v-seriozen-socialen-problem-410223
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.