Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Репресираните искат Музей на насилието в мазето на общината
Автор: Екип Plovdiv24.bg 13:26 / 02.02.2013Коментари ()1370
© Plovdiv24.bg
Подземието на общината да стане музей на насилието или на злото, настояват от Съюза на репресираните. Идеята на Христо Марков беше подкрепена вчера на поклонението пред паметника на репресираните по случай Деня на траура. Абстрактната скулптурна композиция "Свидетелят" се намира на пл. "Стефан Стамболов", на няколко крачки от сградата на общината. Възрастните хора, дошли с венци и цветя, бяха сложили до монумента плакат с надпис "Призракът на комунизма все още броди около жълтите павета".

От 1944 до 1959 г. в сградата на общината се е помещавало Областното управление на милицията, а избените помещения са били килии, в които са държали и изтезавали инакомислещи.
Хиляди са избитите в страната без съд и присъда, каза председателят на съюза Атанас Узунов. Още през миналата година съм внесъл предложение до кмета и председателя на Общинския съвет за създаване на музея на злото в приземния етаж на общината, но реакция няма, напомни Христо Марков. Аргументът на градското ръководство, че в катакомбите държат архив, е несериозен, доколкото знам, това са пет кашона, отбеляза Марков.

Росица Николова разказа, че е била едва на 14 години, когато са я арестували за разпространение на позиви срещу Съветската армия и са я държали 52 дни в килиите. След това са я изключили от гимназия и са осъдили на две години условно.

Такъв музей не е невъзможен, но трябва да се търси интелигентно решение, а не да противопоставяме хората, коментира председателят на Общинския съвет арх. Илко Николов (Синя коалиция). Той припомни, че наскоро съветниците жестоко се скараха за плоча пред паметника на репресираните. Едни ще искат този музей да бъде в памет на жертвите на комунизма, други - на фашизма.

Трябва да има консенсус, счита арх. Николов.

Може би на оперативката в понеделник ще поставя този въпрос. Коментирали сме го преди с кмета, като стигнахме до извода, че не е невъзможно, но изисква време, допълни шефът на Общинския съвет.

Източник: в. "Марица"



Още новини от Новини от Пловдив:

https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/Represiranite-iskat-Muzei-na-nasilieto-v-mazeto-na-obshtinata-413072
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.