Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
УМБАЛ: Незаконно е да се рекетират роднини на починали хора
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:37 / 09.02.2013Коментари ()1817
© Plovdiv24.bg
Служители от Университетска болница "Св. Георги" в Пловдив са поискали от съпруга на починала жена документ за платени здравни вноски, за за получи той тялото на жена си. Опечаленият отива в НАП, за да плати дължимите 117 лева. Там директорът на отдел "Обслужване" в пловдивската дирекция на на НАП Ася Попхристова обяснява на съпруга опечаления мъж, че няма законово основание да издаде документ на мъртвец.

Директорът на УМБАЛ "Св. Георги" проф. Карен Джамбазов заяви, че в момента се прави проверка на случая, защото е незаконно да се поставят условия за предаване на трупа на близките.

По думите на директора на УМБАЛ "Св. Георги" в Пловдив в болницата има ясен регламент за предаване на трупа на починали пациенти на близките им. Според правилата от съпруга на починалата жена е трябвало да се изисква единствено акт за смърт - обясни за "Радио Пловдив" проф. Карен Джамбазов.

Ако починалият пациент не е здравноосигурен, болницата трябва да компенсира загубите си чрез други механизми - поясни директорът на УМБАЛ. В пловдивската дирекция на НАП обаче това не е първият случай, в който роднини на починали хора идват да внасят осигуровки, за да им дадат от болницата трупа на мъртвия им близък.

По думите на директора на отдел "Обслужване" Ася Попхристова според законовите регламенти Удостоверение за непрекъснати здравни права на базата на направени здравни вноски се издава или лично на даден пациент, или на упълномощено от него лице.



Още новини от Новини от Пловдив:

https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/UMBAL-Nezakonno-e-da-se-reketirat-rodnini-na-pochinali-hora-414604
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.