Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
"Западен" спечели проект "Съседска градинка"
Автор: Екип Plovdiv24.bg 13:37 / 26.03.2013Коментари ()2566
© Plovdiv24.bg
Район "Западен" спечели проект "Съседска градинка", финансиран от Националната кампания "За чиста околна среда - 2013". Проектът ще се реализира по националната кампания "За чиста околна среда", "Обичам природата - и аз участвам". Това съобщи кметът на района Десислава Желязкова. Основната цел на проекта е междублоковото пространство да се разглежда като възможност за развиване на добри съседки отношения и повишаване на екологичната култура. 

"Съвместният труд на хората от различни възрасти и с различни професии е важен аспект за постигане на целите на този проект. Ключът към добро съвместно съжителство е влагането на разбиране и съхраняване на малки цветни площи изградени между панелните блокове", коментира районният кмет. 

Всеки един жител на район "Западен" може да бъде част от тази система на добри съседки отношения, като акцентът е опазването на цветните съседски градинки и опазване на природата в кварталите на района. 

"Проектът предвижда зацветяване на съществуващи цветарници в междублоковите пространства, паркове и алеи. Изградена на три нови цветни петна на почистени от бурени и боклуци площи. Това може да стане, ако се изпълнят следните задачи", твърди Желязкова. 

А именно: съседите да бъдат по-толерантни един към друг, заедно да създадат и съхранят зацветени площи и формират в себе си положително отношение към природата чрез пряк контакт с нея.

Желязкова припомня, че район "Западен" е един от най-зелените райони в Пловдив, обявяван е за такъв на специални конкурси през 2008, 2009 и 2012 година. Освен големите паркове като "Отдих и култура", "Гребна база", "Братската могила", на неговата територия има много озеленени площи, разпръснати между блоковете. 

На тези терени от години стоят занемарени огромни 79 на брой циментови цветарници. Освен тях съществуват и други пространства, на които могат да се оформят цветни градинки. В рамките на проекта те ще бъдат почистени и подготвени за засаждане на цветя и то с доброволен труд на гражданите, с подкрепата на партньорите по проекта. За целта ще бъдат проведени срещи с домоуправителите, ще се извърши презентация на проекта пред граждани и ще се изготви график за почистване и подготовка на конкретните терени.

Проектът е с продължителност 2 години и е с общ бюджет 10 000 лева. Партньори на район "Западен" са ОП "Градини и паркове", Лайънс клуб "Пловдив-Филипополис".


Още новини от Новини от Пловдив:

https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/Zapaden-specheli-proekt-Susedska-gradinka-423615
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.