Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
''Време'': Българите се удавиха във Вардар
Автор: Екип Plovdiv24.bg 13:49 / 28.01.2005Коментари ()1235
Българският певец, телевизионен водещ и шоумен Слави Трифонов "запали" българската общественост, защитавайки своята версия на македонската народна песен "Йовано, Йованке" след публикацията на "Време" в защита на нематериалното културно наследство, пише в днешния си брой вестникът.
''Първо, не съм превел песента на български, защото тя си е на български и от български няма какво да се превежда. Второ, песента не може да бъде осакатена от това, че звучи на български, защото винаги се е пяла на български. Трето, аз съм посочил държавата, от чиято фолклорна съкровищница произлиза песента и това е държава с 1300-годишна история. Етническите територии на тази държава се простират от устието на Дунав до Бяло море и от Черно море до Охрид и тя се нарича България", коментира Трифонов в своето популярно телевизионно шоу и предизвика лавина от реакции от страна на публиката, цитира изданието.
"Време" в текста, посветен на новия закон за защита на културното наследство, който за пръв път обхваща и духовното наследство, вземайки като пример версията на "Йовано, Йованке", неотдавна реализирана от Трифонов, цитира Закона за авторските права, който предвижда свободна употреба на народното творчество, но забранява осакатяването му и неговата непристойна употреба, се казва още в статията.
- Ако става дума за осакатяване, какво да кажем за онези, които осакатиха българския език, преписвайки го на сръбска пишеща машина - каза Трифонов в шоуто си.
Последваха още ред безвкусни забележки за сметка на македонския език и история, за които, в името на новия дух на взаимните отношения, в Македония вече се мисли като за последици от продължилата десетилетия, но вече забравена асимилаторска политика на България към нашата земя, твърди вестникът.
Забележките на публиката в голяма степен поддържаха реакцията на Трифонов, повтаряйки познати стари фрази за измислената македонска държава, но имаше и забележки за сметка на неговия интелектуален капацитет и за неумерената атмосфера в шоуто му.
В заключение вестникът напомня за специалната конвенция на ЮНЕСКО за защита на нематериалното културно наследство, с която "всички държави, а особено членките на Европейския съюз, би трябвало да се съобразяват".


Още новини от Международни новини:

https://www.plovdiv24.bg/novini/mejdunarodni/Vreme-Bulgarite-se-udaviha-vuv-Vardar-4246
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.