Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Откриха реставрираната базилика "Червената църква"
Автор: Екип Plovdiv24.bg 16:54 / 19.04.2013Коментари ()2623
©
По-рано днес министърът на културата Владимир Пенев и кметът на Община Перущица Ради Минчев откриха реставрираната базилика "Червената църква". Арх. Христина Стоянова, проектант и Константин Константинов, реставратор, представиха обстойно приключилия проект "Възстановяване, експониране и изграждане на туристическа инфраструктура на Раннохристиянска базилика "Червената църква" край гр. Перущица".

Финансирането дойде от Европейския съюз по Оперативна програма "Регионално развитие", а проектът бе спечелен от Министерство на културата и е на стойност 2 304 052.23 лв. Той включва мерки за опазване, социализация и подобряване на възможностите за достъп до културната ценност и създава предпоставки за развитие на местна туристическа индустрия. Реализацията на проекта позволява включването на "Червената църква" в тематични и териториални културни маршрути.

След завършването на проекта е осигурен пешеходен достъп до "Червената църква", включително за лица в неравностойно положение. Оформена е панорамна алея около обекта и отсечка, която да свързва пътя Перущица - Пловдив с Информационния център, а оттам и с панорамната отсечка и църквата.

Новоизграденият информационен център и оформянето на експозиционно пространство в приемната сграда значително ще подобри туристическото информационно обслужване. Изграждането на транспортна и туристическа инфраструктура до културната ценност ще допринесе както за повишаване на посещаемостта, така и за по-доброто опазване на раннохристиянската базилика.



Още новини от Национални новини:

https://www.plovdiv24.bg/novini/Bylgaria/Otkriha-restavriranata-bazilika-Chervenata-curkva-428309
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.