Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Разследват "Тримонциум", "Планета" и "Версай" за дискриминация на инвалиди
Автор: Екип Plovdiv24.bg 11:15 / 01.10.2013Коментари ()2578
© Plovdiv24.bg
В Комисията за защита от дискриминация са образувани две дела от граждани, които се жалват от дискриминационно отношение, тъй като са с увреждания и се придвижват с инвалидни колички.

Първата премиска е образувана по жалба на Л.В. от София и е срещу "Дедеман Принцес Тримонциум Хотел" - Пловдив. Оплакването е заради липса на достъпна среда до сградата на хотела. Сочи се и несполучливият опит на охраната на хотела да помогне на жалбоподателя да влезе в хотела. От дружеството подчертават, че на този етап имат една оферта за проектиране, доставка и монтаж на платформа за хора с увреждания.

Другата жалба е от М.А. от Пловдив срещу бар "Планета Пайнер клуб" - Пловдив и фолк клуб "Версай" - Пловдив. Жалбоподателят е човек с увреждания и ползва инвалидна количка. Твърди, че една вечер не е бил допуснат и до двете посочените по-горе заведения. Бил е с група млади хора. В първото заведение това не било прецедент, случвало му се било и друг път. Във второто заведение, което било с много стълби, приятелите му на ръце почти го пренесли през тях, но охраната "навреме" се появила и казала, че не може да влязат, защото вътре имало много хора и нямало кой да пази жалбоподателя. 

В становищата на фирмите, стопанисващи заведенията, се сочи, че във въпросната вечер заведенията били пълни и капацитетът не позволявал приемането на още хора. Ответните страни твърдят, че липсата на капацитет не е позволила на жалбоподателя и компанията да влязат. В едната дискотека имало студентско парти с предварителна резервация, на което имало промоции и затова било пълно. В другата се провеждало тематично парти. Практика било и в двете заведения при запълнен капацитет да не се допускат повече хора от съображения за сигурност. На първото заседание страните приеха да работят за помирение помежду си. До такова не се е стигнало и е насрочено ново заседание.

Третата преписка е образувана по сигнал на "Хари Груп 1" ЕООД - Пловдив, срещу директорката на Езикова гимназия "Иван Вазов" - Пловдив. Твърденията в сигнала са за въведена практика на дискриминация от директорката на гимназията в изискванията за провеждането на публично оповестен конкурс за отдаване под наем на част от имот публична общинска собственост. В документите за конкурса се изисква декларация, че кандидатът за участие не се намира в съдебен спор с гимназията и с Община Пловдив. Това условие според сигналовносителите е необосновано и дискриминационно и нарушава правото на равно третиране на участниците в конкурса. Трите заседания са насрочени за днес, 1 октомври.

Източник: ПОТВ


Още новини от Национални новини:

https://www.plovdiv24.bg/novini/Bylgaria/Razsledvat-Trimoncium-Planeta-i-Versai-za-diskriminaciya-na-invalidi-456764
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.