Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Талантливият диригент Диан Чобанов се завръща в Пловдив
Автор: Екип Plovdiv24.bg 07:35 / 25.10.2013Коментари ()1483
© Plovdiv24.bg
Своя нов музикален директор ще посрещне оркестърът на Държавна опера - Пловдив с изключително силен концерт днес, 25 октомври. Талантливият диригент Диан Чобанов се завръща в родния град след бяскава кариера във Виена и след триумф на Арена Ди Верона. Маестрото е подбрал класически фаворити на публиката от Бетовен и Моцарт.

В концертна зала от 19 часа ще заблести и виртуозната цигуларка Лия Петрова, която свири повече на европейска, отколкото на българска сцена. Младата музикантка е бурно аплодирана в Хамбург, Рим, Люксембург, Прага, Монако, Брюксел и др. Започва да изучава цигулка на 4 години, а от 6-годишна свири с Ансамбъл "Софийски солисти". Лия Петрова ще изпълни един от най-популярните цигулкови концерти - този на Бетовен, написан от композитора в изключително силен творчески период.

Програмата в петък ще трогне публиката с драматичната съдба на римския генерал Кориолан, синтезирана от Бетовен в едноименната овертюра към театрална пиеса. Любителите на класическата музика ще чуят още 36-та симфония от Моцарт, написана само за 4 дни по време на престоя на композитора в Линц.

След силната програма в петък оркестрантите започват трескава подготовка за зрелищните премиери на "Мадам Бътерфлай" и "Турандот" през ноември в Градски Дом на Културата. Спектаклите са режисирани от доц. Нина Найденова - новия директор на Държавна опера Пловдив.



Още новини от Новини от Пловдив:

https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/Talantliviyat-dirigent-Dian-Chobanov-se-zavrushta-v-Plovdiv-460735
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.