Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Уникални очни операции днес в УМБАЛ "Свети Георги"
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:57 / 27.10.2013Коментари ()5482
© Plovdiv24.bg
Уникални уникални миниинвазивни операции ще извърши днес немският офталмолог д-р Габор Шариот в партньорство с хирурзи от Клиниката по очни болести на УМБАЛ "Свети Георги" - Пловдив. Използваният метод е безшевна 25+G витректомия със 7500 разреза в минута. Д-р Шариот е утвърден специалист, който практикува основно в Реклингхаузен, Германия. Това съобщи началникът на Очна клиника пловдивската университетска болница проф. д-р Нели Сивкова.

Демонстративната хирургия се провежда в рамките на Осмия витреоретинален симпозиум на 26 и 27 октомври. На него присъстват очни лекари от цялата страна и чужбина.

По традиция в рамките на форума интервенциите се извършват с иновативния апарат Constellation. Тази година за първи път безшевната 25+G витректомия ще бъде с толкова висока прецизност - 7500 разреза в минута. Миналата година инструментът - витректом, с който работиха лекарите, имаше капацитет 5000 разреза в минута, припомни проф. Сивкова.

Демонстрираният метод е един от най-съвременните за максимално щадяща хирургия на ретина и стъкловидно тяло. При него офталмолозите работят през 3 миниатюрни отвора - с големина от едва 0,5 мм. Този тип оперативно лечение е подходящ за пациенти с отлепване на ретината, с диабетна ретинопатия - усложнение на захарния диабет, и с дупка на макулата - частта от ретината, отговаряща за ясното централно виждане.

Вчера, 26 октомври, бе първият ден на симпозиума и включваше лекционен курс в зала на "Новотел" - Пловдив. Днес в операционна зала на Клиниката по очни болести на УМБАЛ "Свети Георги" от 9:00 до 13:00 ч. ще се извърши комбинирана хирургия - премахване на катаракта (старческо перде) и безшевна витректомия (хирургия на ретина и стъкловидно тяло). Оперативните интервенции ще извършват проф. Сивкова, нейният екип и д-р Шариот. Посредством сателитна аудио-визуална връзка операциите ще се излъчват директно на екран в "Новотел" - Пловдив, а присъстващите очни лекари ще имат възможността в реално време да задават въпроси на хирурзите.

За осма поредна година домакин на витреоретиналния симпозиум е Клиниката по очни болести на УМБАЛ "Свети Георги". Тя е основана през 1946 г. като част от структурата на тогавашния Висш медицински институт - Пловдив. Тя е една от най-старите университетски очни клиники в България.



Още новини от Новини от Пловдив:

https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/Unikalni-ochni-operacii-dnes-v-UMBAL-Sveti-Georgi-461083
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.