Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Единствен по рода си часовникар поддържа часовника на "Сахат тепе"
Автор: Екип Plovdiv24.bg 17:58 / 06.06.2008Коментари ()4739
Два пъти в седмицата със специална ръчка се навива механизма, който бие на всеки час камбаната на кулата на Сахат тепе. Това обясни днес Георги Долчилов, който от години поддържа уникалния часовник. Той е единственият в града специалист по подобни часовници. Часовникът бие на всеки час, а в 12 и 24 часа бие по-продължително.

Първият вариант на кулата на Сахат тепе е построена през 1600 година. Сегашната кула, висока 17 метра е строена през 1809 година. До върха се стига по тясна вита стълба, по която може да минава само един човек, и то ако е с нормални габарити. Освен да навива часовника, Георги Долчилов  го поддържа и смазва механизма. Самият часовников механизъм е с размери метър на метър на 50 сантиметра. Той е сравнително нов, а старият е предаден в Етнографския музей.

Георги Долчилов работи на граждански договор към администрацията на район "Централен". В края на предишния мандат администрацията е забравила да актуализира договора му. Това е станало едва наскоро, когато кметицата Райна Петрова се заинтересувала от въпроса с кулата.


Още новини от Новини от Пловдив:

https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/Edinstven-po-roda-si-chasovnikar-poddurzha-chasovnika-na-Sahat-tepe-46234
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.