Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
ПУ представя книгата "Конституционно право“ на проф. д-р Емилия Друмева
Автор: Екип Plovdiv24.bg 06:50 / 20.12.2013Коментари ()1045
© Plovdiv24.bg
Бивши и настоящи студенти от
ПУ "Паисий Хилендарски":
виж още
Намерете бивши съученици, състуденти, колеги и стари приятели! Регистрирайте се или влезте в профила си.
Пловдивският университет "Паисий Хилендарски" ще представи днес четвъртото допълнено и преработено издание на книгата "Конституционно право" на проф. д-р Емилия Друмева. Авторката е преподавател в Юридическия факултет на висшето училище още от самото основаване на факултета през 1991/92 г.

Тя е била конституционен съдия (2003 - 2012 г.), дългогодишен директор на Правната дирекция на Народното събрание в периода на най-усиленото законотворчество на прехода (1990-2003 г.). Проф. Друмева е представител на България в структури на Съвета на Европа.

Новото издание продължава представянето на българското конституционно право, както и основни черти на конституционализма по света. Предишното издание, допечатвано и изчерпано, е от 2008 г. Оттогава в страната се проведоха парламентарни избори - редовни и предсрочни, президентски и местни, както и избори за европейски депутати; изборното право получи кодификация, натрупа практика, но и нерешени проблеми. Състоя се и първият национален референдум, проведен въз основа на нов закон за пряката демокрация, въвел нова форма на допитване до народа, характерна за европейското пространство - гражданската инициатива. С тази равносметка започва предговорът към книгата на проф. Друмева.

Има новости и в съдебната власт, една от които е появата на нов "стълб" в структурата на съдебната система - специализираните наказателни съдилища и прокуратури, на които е отделено полагащо се място в книгата. Отделено е внимание и на присъщата за държава - членка на Европейския съюз, правна фигура на преюдициалното запитване и нейните конституционни аспекти.

В книгата е поставен силен акцент върху недостатъчното според авторката знание, уважение и защита за правата и свободите на хората, дефицита на пътища и механизми, по които правата да се отстояват както срещу неканена намеса на държавата в личната сфера, така и за реално право на труд, на социално и на здравно осигуряване, на чиста околна среда - права, за чието осъществяване държавата трябва да се ангажира и допринася. В ІV-тото издание е засилено вниманието към конституционно защитеното съдържание на отделните права и свободи, вкл. допустимите пробиви и ограничения, с което последният 17-и раздел на книгата предметно е значително разширен.

Проблемите, регулирани от конституционното право, поставят задачи на държавата, на обществото, но и на всеки един от нас. А задача на книгата е да направи отговорите за тяхното решаване по-ясни, завършва проф. Друмева предговора към книгата.

Книгата "Конституционно право" на проф. д-р Емилия Друмева и ще бъде представена на 20 декември , утре, от 12:00 ч. в Заседателната зала на Ректората на ПУ "Паисий Хилендарски". Представянето ще направи директорът на Института по правни науки към БАН проф. д-р Цветана Каменова.



Още новини от Новини от Пловдив:

https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/PU-predstavya-knigata-Konstitucionno-pravo-na-prof-d-r-Emiliya-Drumeva-470177
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.