Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Пловдивчанин замесен в канал за оръжие, предназначено за поръчкови убийства
Автор: Екип Plovdiv24.bg 08:50 / 20.12.2013Коментари ()3391
© МВР
На 17 декември около 11,30 часа на излизане от страната на ГКПП-Калотина е проверен автобус, тръгнал от София към Германия. При извършване на съвместна проверка на служители на ГКПП "Калотина" и представители на агенция "Митници" в 35-годишен шведски гражданин, пътуващ с документи за продължително пребиваване в България, са открити: късо огнестрелно оръжие "ТТ", два затвора за автомат "Калашников" и 4 патрона. 

В багажа му са намерени пистолети "Макаров", "Стар" и "ТТ", още два пистолета с неизвестна марка и заличени номера, автомат "Калашников" с пълнител и приклад и 5 нарезни цеви, 7 кутии боеприпаси. 

При справка на ГДГП е уточнено, че на 4 септември т.г. шведският гражданин е влязъл в страната ни с 30-годишен пловдивчанин, като двамата пътували с лек автомобил "Ауди". Уведомени са ГД "Национална полиция" и ДАНС. Под ръководството на прокуратурата са осъществени процесуално-следствени действия и е образувано досъдебно производство.

Заедно с криминалисти на ОДМВР-Пловдив е извършено претърсване на адреси в с. Житница и жилище в Пловдив, където от 10 години живеел българският гражданин. Оттам са иззети 2 газови пистолета, арбалет, лък, 1.5 гр марихуана и лаптоп.

Съвместно с ОДМВР - Стара Загора и прокуратурата е установено депото, откъдето е взето оръжието. При последвала операция на територията на област Стара Загора, в с. Калояновец, са претърсени два имота. Там са открити 35 боеприпаса за боен пистолет с надпис "32 AUTO CBC", пълнител за пистолет без боеприпаси и заглушител, 6 пистолета/"Макаров" с пълнител, газов "BLOW 06", друг газов пистолет "cal-9 мм", още три газови със заличени надписи и фабрични номера - всички те пригодени за стрелба с бойни патрони/, 5 газови картечни пистолета "EKOL" с пълнители без боеприпаси, пригодени също за стрелба с бойни патрони, самоделна пушка със сгъваем приклад и 2 пълнителя за нея без боеприпаси, 6 заглушителя и 12 протривателя. 

Намерени са и 1495 боеприпаса от различен калибър и марки. Днес във фургон в двора на къща в същото село са намерени още 33 непреработени газови пистолета и 18 - пригодени за стрелба с бойни патрони, 29 картечни пистолета, преправени на бойни, ловна пушка - двуцевка, друга - чешка "Збрьовка" 22 калибър с оптика, 2 руски карабини - 7.62 и три заглушителя. В гараж в Стара Загора са открити струг и други уреди за преработка на оръжия.

Задържани са шведският гражданин, пловдивчанинът и мъж от Стара Загора - бивш военнослужещ. Предприети са действия за издирване на брата на старозагореца. Прокуратурата е повдигнала обвинения на чуждия гражданин за притежание и опит за пренасяне през границата на бойни оръжия и боеприпаси без разрешително и му е взета мярка за задържане до 72 часа, съобщи заместник-окръжният прокурор на София-област Красимира Филипова.

"Версията не е тероризъм, оръжието е за Западна Европа. Първоначалната информация е, че арсеналът е бил предназначен за поръчкови убийства. Оръжия със заличени номера не се носят за лов", уточни главният секретар на МВР Светлозар Лазаров. 

Той благодари за изключително доброто взаимодействие с Агенция "Митници". Работата по случая продължава.


Още новини от Национални новини:

https://www.plovdiv24.bg/novini/Bylgaria/Plovdivchanin-zamesen-v-kanal-za-oruzhie-prednaznacheno-za-poruchkovi-ubiistva-470201
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.