Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Китайски коледен бал се проведе в Пловдив
Автор: Екип Plovdiv24.bg 12:24 / 20.12.2013Коментари ()4263
"Говорите много добре китайски език", искрено похвали снощи студентите във "Форум Тракия" в Пловдив Юен Къхуа. Икономическият и търговски съветник към посолството на Китай у нас бе специален гост на Китайския коледен бал, който се организира за втора поредна година от Българо-Китайската асоциация за бизнес развитие и Филологическия факултет на Пловдивски университет "Паисий Хилендарски", с помощта на китайската верига магазини "Дензел", "Сиенит Холдинг" АД и търговски център "Форум Тракия". 

Висшият дипломат подчерта, че българските младежи, изучаващи трудните йероглифи в ПУ, са основа, са водещите пионери в бъдещите по-тесни контакти между двете страни и най-вече при осъществяването на съвместен бизнес. 

"Когато преди 3 години открихме 2 специалности с китайски език всеки път питах студентите колко йероглифа са научили тази седмица. Вече не го правя, защото те пеят на китайски, четат поезия от Поднебесната империя", заяви пред над 100-те празнуващи домакини и гости зам.-деканът на Филологическия факултет проф. Иван Чобанов. 

Той конкретизира, че няколко студенти вече се обучават в Китай, а желанието на ръководството е ПУ да стане най-добрият център за изучаване на китайски език. 
 
"Дано като завършите да работите като мениджъри в предприятия в "Тракия икономическа зона" в района на Пловдив, зоната, към която вече има реален китайски инвеститорски интерес", пожела на над 80-те студенти депутатката от ГЕРБ Менда Стоянова, член на парламентарната група за приятелство с Китай. 

Ангел Христозов, председател на Българо-Китайската асоциация за бизнес развитие, отчете изпълнението на обещанието си преди 1 година. 

"На предишния бал казах, че ще ви разселваме в китайски университети. Преди месец имах среща с ръководството на Техническия университет на Шънджън и през април -май очакваме на посещение в Пловдив, неговият ректор да отправи покана към вас".

Председателят на Общинския съвет арх. Илко Николов припомни, че Пловдив води много активна политика с Китай и последният пример е подписаният Меморандум за побратимяване с 16-милионния Шънджън. 

"През ноември представихме пред бизнеса и управата на Шънджън "Тракия икономическа зона". Има няколко спогодби, очакваме реални инвестиции".

"Вече имаме реален китайски инвеститор в район Тракия. "Дензел" направиха огромен магазин в търговски център "Форум Тракия", който работи с пълна сила", посочи кметът на Тракия, Костадин Димитров

Той и останалите гости бяха сюрпризирани с изключително красиви календари, буквално художествени произведения, поднесени от Дзин Ликан, съсобственик на китайската верига магазини "Дензел", който преди това на чист български пожела на всички весели празници.

Всички присъстващи с интерес изгледаха подготвената от студентите празнична програма. Да отразят събитието специално от София пристигнаха кореспонденти на китайската информационна агенция "Синхуа", водени от Ян Си-ин, шеф на бюрото в България. 

След коледния бал китайските журналисти придружиха икономическия и търговски съветник Юен Къхуа при посещението му в магазин "Дензел". Днес дипломатът ще има конкретни срещи в "Тракия икономическа зона".


Още по темата: общо новини по темата: 201
21.03.2014 »
25.01.2014 »
20.01.2014 »
17.01.2014 »
16.01.2014 »
04.01.2014 »
предишна страница [ 1/34 ] следващата страница

Още новини от Новини от Пловдив:

https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/Kitaiski-koleden-bal-se-provede-v-Plovdiv-470285
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.