Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
52-ма журналисти са загинали при изпълнение на служебните си задължения през 2013 г.
Автор: Екип Plovdiv24.bg 14:25 / 26.12.2013Коментари ()978
©
2013 г. се оказва малко по-добра за журналистите по света в сравнение с 2012, сочат данни на Комитета за защита на журналистите в Ню Йорк (CPJ.org), цитирани от АФП.

През тази година при изпълнение на служебните си задължения са били убити 52-ма журналисти, което в никакъв случай не е успокояваща статистика, но все пак броят им е по-малък, отколкото през 2012 г., когато загиналите журналисти бяха 73-ма.

Бушуващата в Сирия гражданска война, взела 126 хил. жертви от март 2011 г. насам, втора година поред я
прави най-опасната за журналисти държава.

Според Комитета там са убити 21 репортери от януари досега.

Шестима журналисти са загинали през годината в Египет, петима - в Пакистан, четирима - в Сомалия, трима - в Бразилия, трима - в Ирак и по двама в Мали и в Русия. По един журналист е изгубил живота си в Турция, Бангладеш, Колумбия, Филипините, Индия и Либия.

Данни на организацията "Репортери без граници", разпространени днес в Берлин, потвърждават, че Сирия е най-опасната държава за представители на медиите, но според нейния доклад през отминаващата година в Сирия са убити 10 професионални репортери и 35 т. нар. граждански журналисти. Общо, според организацията, през 2013 г. в света са убити 71 журналисти и 39 блогъри, а миналата година - 88 и 47 души съответно.

Тази година са отвлечени двойно повече журналисти, отколкото през 2012 г. - 87 срещу 38, показва статистиката на "Репортери без граници".

Турция е страната, където най-много журналисти са изпратени в затвора,сочат данните на Комитета за защита на журналистите.

Страната има само малка преднина пред Иран и Китай. В тези три държави се намират тази година над половината от общо 211-те затворници журналисти в света.

"Затварянето на журналисти е отличителен белег, говорещ за нетолерантно и репресивно общество", коментира ръководителят на Комитета - Джоел Саймън. Заради репресиите срещу блогъри във Виетнам броят на журналистите в местните затвори е нараснал за една година от 14 на 18.
Затворниците журналисти в Сирия са намалели от 15 на 13, но от началото на войната там вече са били отвлечени трийсетина чуждестранни репортери, допълва АФП.



Още новини от Международни новини:

https://www.plovdiv24.bg/novini/mejdunarodni/52-ma-zhurnalisti-sa-zaginali-pri-izpulnenie-na-sluzhebnite-si-zadulzheniya-prez-2013-g-470951
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.