Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Европейската комисия прие положително становище за присъединяването на България и Румъния
Автор: Екип Plovdiv24.bg 16:45 / 22.02.2005Коментари ()1000
©
Европейската комисия прие днес на заседание в Страсбург положително становище за присъединяването към ЕС на България и Румъния. Това решение е следствие от успешното приключване на преговорите за присъединяване на заседанието на Европейския съвет в Брюксел на 17 декември 2004 г. и изготвянето на договора за членство през февруари 2005 г., се съобщава в официалния интернет сайт на комисията.
“Днешното решение поставя следващия крайъгълен камък в нашите отношения и еднозначен сигнал, че Комисията казва на България и Румъния добре дошли в европейското семейство. Въпреки тези страни не трябва да спират да работят; напротив, през 2005 и 2006 г. трябва да се работи още по-усилено, за да може да бъдат извършени реформите и така неограничено и навременно да бъдат изпълнени всички условия за членството,” се казва в съобщението.
В същото време се припомня, че ако при подготовката за членство се появят по-големи проблеми, може да се прибегне до отлагане на членството на една от двете или и на двете страни с една година, за което е предвидена специална клауза. Подобно решение трябва да бъде взето единодушно от страните-членки въз основа на препоръка на Комисията. В случая на Румъния към клаузата може да се прибегне и чрез решение на страните членки, взето с квалифицирано мнозинство по препоръка на комисията в определени сфери, свързани с правосъдието и вътрешните дела, както и конкуренцията.


Още новини от Международни новини:

https://www.plovdiv24.bg/novini/mejdunarodni/Evropeiskata-komisiya-prie-polozhitelno-stanovishte-za-prisuedinyavaneto-na-Bulgariya-i-Rumuniya-4731
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.