Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Структурните фондове предлагат повече средства, но изискват ясни проекти с високо качество
Автор: Екип Plovdiv24.bg 17:01 / 08.03.2005Коментари ()1465
Целите, участниците и темите, които ще се дискутират на предстоящия през април Инвестиционен форум “Регионални инвестиционни проекти – Европейският път. Перспективи 2007” бяха представени днес на пресконференция с участието на кмета на Пловдив д-р Иван Чомаков, Георги Табаков, председател на Български икономически форум и Кевин Брадли, директор на Регионалната агенция за развитие на Шотландия, който направи презентация на възможностите и предизвикателствата пред България при усвояване на структурните фондове.
Както "Пловдив24" съобщи, престижният инвестиционен форум за пръв път ще се проведе извън рамките на столицата и това ще стане в Пловдив, в хотел "Санкт Петербург", на 5 и 6 април тази година. Организатори на събитието са Сдружение “Български икономически форум”, Oбщина Пловдив и “Сдружение за Пловдив”. Основни спонсори на Форума са Лукойл България и Обединена българска банка (член на NBG group). Сред основните теми, които ще дискутират участниците във форума, са: транспортни коридори и трансгранично сътрудничество, инвестиционни проекти и успешни бизнес практики, зони за ускорено икономическо развитие - състояние и перспективи, необходими законодателни промени за подобряване на бизнес климата в България, предизвикателствата пред пазара на работна ръка в Южен централен район, пазар на недвижими имоти – състояние и тенденции. Ще бъдат представени приоритетните сектори на регионалната икономика и проекти за развитие на туризма в Южен централен район.
Според Кевин Брадли ключовите предизвикателства и възможности, които Структурните фондове ще донесат за България, както и стратегическите уроци от практиката на т.нар. “стари” 15 страни-членки на ЕС, а също така и от опита на новоприетите държави могат да се резюмират в няколко аспекта, върху които той акцентира в своята презентация. На първо място, ще има забележимо увеличение на средствата, налични за подкрепа на икономическото и социално развитие на регионално ниво, но тези фондове ще могат да се ползват само чрез проекти с ясно определени цели и високо качество.
Типовете проекти, които ще са подходящи за финансиране, в някои от случаите могат да бъдат напълно различни от тези, които ЕС е подкрепял в периода на присъединяване, а правилата и разпоредбите, които управляват използването на Структурните фондове са специфични и не повтарят тези, които регулират управлението на програма ФАР, например. Предварителната подготовка е ключът, както и разбирането какво означава “проект по структурните фондове”.
Предвид обема на средствата, които ще бъдат достъпни, изключително важно е представителите на властта да изработят т.нар. “защитни” подходи, местни програми или рамки, които да включват разнообразни индивидуални проекти, гарантиращи местно развитие и възстановяване на региона чрез усвояването на големия финансов ресурс. Това, от своя страна, изисква сериозна стратегическа рамка, както и ясно разбиране на правилата как да се интегрират в единно цяло различните типове проекти (напр. обучение и инфраструктура, публично и частно и пр.).
В сравнение с предприсъединителната помощ, структурните фондове позволяват по-голямо включване на частния сектор, макар че правилата (процедурите) понякога могат да бъдат твърде комплексни. Важно е тази нова възможност да бъде предварително планирана и стратегията да включва създаването и развитието на здрави публично-частни партньорства, както и много ясното разбиране по какъв конкретен начин проектите на публичния сектор могат да улеснят ползването на ресурси от страна на бизнеса.
Съществуват много модели и добри практики, които да се приложат на базата на опита на новите страни, които станаха членки на Европейския съюз през 2004 год., подчерта още Кевин Брадли. Той е Изпълнителен директор на Брадли Дънбар Груп и председател на Управителните съвети на няколко консултантски компании в Централна и Източна Евпропа (вкл. БДА – България). Регионален председател на Борда на Scottish Enterprise, Националната агенция за икономическо развитие на Шотландия и в допълнение към неговите общи задължения като член на съвета, специфичните му отговорности включват осъществяването на инициативи, свързани с възстановяване на Западна Шотландия. Г-н Брадли има многогодишен опит в областта на регионалното развитие в Европейски контекст, както и практическа експертиза в абсорбирането и управлението на структурните фондове в новите страни-членки на ЕС. Той е също така лидер на “Решения”, новосформиран съюз от ключови шотландски компании/институции, които управляват и осъществяват големи структурни проекти и към настоящия момент предават своите практически познания на новите страни-членки.


Още новини от Новини от Пловдив:

https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/Strukturnite-fondove-predlagat-poveche-sredstva-no-iziskvat-yasni-proekti-s-visoko-kachestvo-4988
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.