Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Herald: Голямата полза за Еворпейския съюз от Източноевропейските софтуерни фирми
Автор: Екип Plovdiv24.bg 13:29 / 12.03.2005Коментари ()1006
©
В цяла Централна Европа софтуерните специалисти започват да виждат изгодата от разширяването на Европейския съюз на изток - увеличава се търсенето на евтино, високо квалифицирано програмиране и в компютърните услуги, свързани с дистанционно контролиране. Всичко това се изразява в около 1 млн лева или около 685 хил. долара в ежегодни продажби и в растящо доверие в компании като Orak Engineerin, една от 261 изложители от Източна Европа тази седмица на CeBIT - най-голямото електронно изложение. "Докато Европейския съюз се разширява, ние ще привличаме все повече и повече бизнес клиенти от Западна Европа", каза Красимир Стоянов, основател на Orak Engineering, намираща се в Пловдив. "Западните компании обикновено спестяват до 50 процента, изпращайки техните софтуерни проекти в Източна Европа. Това е добре за нас. Преди пет години на CeBIT, когато казах, че моята компания е българска, останалите изложители обикновено биха казали, че нямат време да говорят с мен" - казва Стоянов. "Сега, когато чуят, че съм от България, ми отделят време да поговорим".
Роджър Фултър, анализатор от английската компания за маркетингови проучвания Gartner, казва че западните компании все повече ще изпращат поръчки за страните в Източна Европа, за да спестява пари. Според него в това отношение Източна Европа е малката Индия. "Все повече западният бизнес ще намира качествена работа на по-ниска цена".
В източния край на ЕС софтуерните предприемачи като българския Стоянов са оптимисти. Всичко тече гладко. Например Стоянов каза, че миналия месец към него са се обърнал представител на Microsoft на форума EuroShop в Дюселдорф, който искал да знае дали българските фирми биха се проявили интерес да помогнат на американския гигант да интегрира своята операционна система в регистрите за електронно плащане, продуцирани от московската Incotex, която притежава 60% от руския пазар.
Програмистите на Orak Engineerin добре познават средствата на Incotex, защото те са широко застъпени в България и региона. Ще се състои среща, на
©
която да се уточнят детайлите. "Преди няколко години - казва Стоянов - такава възможност би била немислима за нас."Въпреки това не всички компании намират за добре да търсят възможности в Източна Европа. Например Avaya, намираща се в Ню Джърси, САЩ, занимаваща се с продажбата на софтуер за интернет телефония и продукти за бизнеса, похарчи 635 млн долара през ноември миналата година, за да купи франкфуртската компания Tenovis. Изпълнителният директор на Avaya Дон Петерсън каза, че компаниите трябва да бъдат предпазливи, когато се втурват в спестяване на средства в Източна Европа. "Както казват големите икономисти - няма безплатен обяд" - каза Петерсън в четвъртък на CeBIT. "Това включва Източна Европа."
Петерсън изброи няколко софтуерни компании от Източна Европа, защото на техните малки пазари може би не биха могли да наемат достатъчно програмисти, за да подготвят големи и цялостни поекти. "Те нямат големи технически университети, които да предоставят достатъчно хора на пазара", каза Петерсън.


Още новини от Новини от Пловдив:

https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/Herald-Golyamata-polza-za-Evorpeiskiya-suyuz-ot-Iztochnoevropeiskite-softuerni-firmi-5102
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.