Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Разпитаха всички свидетели по делото Джурково
Автор: Екип Plovdiv24.bg 16:49 / 25.03.2005Коментари ()759
©
Пловдивският окръжен съд разпита всички свидетели по делото за смъртта на 13 деца от дома в село Джурково. Храните, изпратени като помощи в сиропиталището от Агенцията за чуждестранна помощ и дошли от Франция, са били с изтекъл срок на годност, а лекарствата не са били предназначени за деца, а за възрастни и затова ХЕИ и забранило употребата им. "Това бяха отрови", заяви в съдебната зала д-р Ана Коларова, която през 1996-1997 година е отговаряла за дома. Нейните категорични показания бяха, че в досието на дома, което са пази в ХЕИ, не са констатирани нарушения, за които са обвиняеми бившата директорка на дома Стефка Николова, старшата сестра Румяна Янкова и фелдшера Красимир Ушев.
От разпита на кореспондентката на БТА от Смолян Христина Василева, тогава кореспондент на радио "Експрес", стана ясно, че обвиняемата Николова е поискала от "Нефтохим" да закупи с предимство гориво за отоплението на дома, но оттам са й отказали. По думите на журналистката в дома от години не бил стъпвал никой от социалното министерство, а също така не идвал отговор на писмата на директорката за помощ от държавните институции.
В съда се яви и една от майките, чието дете е починало през февруари 1997 г., тя единствена е плащала такси за своята дъщеря. Ваня Димитрова е посещавала своето дете всеки месец и според нея всички от дома са се грижили много добре за децата, въпреки трудностите и недоимъка, предаде радио Пловдив.


Още новини от Новини от Пловдив:

https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/Razpitaha-vsichki-svideteli-po-deloto-Dzhurkovo-5469
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.