Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Да отпаднат монополът на здравноосигурителната каса и потребителските такси, предлагат експерти
Автор: Екип Plovdiv24.bg 01:58 / 01.04.2005Коментари ()817
Екип от специалисти на "Нова левица" представи на провелата се днес в Пловдив дискусия за здравеопазването вижданията на социалистите за промяна на здравния модел у нас. Според експертите на левицата трябва да отпадне монопола на здравноосигурителната каса. Те предлагат създаване на други фондове и право на пациентите да избират пакет от здравни услуги. Целта е да се води нова лекарствена политика, като ДДС е от 5 до 9%. Ефективността на реформата ще се гарантира от контрола на държавата върху качеството на общественото здравеопазване. Приоритетите трябва да са детското, майчиното и училищното здравеопазване.
По данни на Европейския съюз България има най-лошо финансово управление на здравната система, а разходите на човек са най-ниски в Европа - само 160 евро годишно, съобщи депутатът от Коалиция "За България" Емилия Масларова, цитирана от радио Пловдив. Новият модел предвижда премахване на потребителските такси и въвеждане на единна информационна система и електронна здравно осигурителна карта.


Още новини от Новини от Пловдив:

https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/Da-otpadnat-monopolut-na-zdravnoosiguritelnata-kasa-i-potrebitelskite-taksi-predlagat-eksperti-5665
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.