Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Щастливи сме, че живеехме заедно с папата, каза Франц Коков
Автор: Екип Plovdiv24.bg 12:12 / 03.04.2005Коментари ()1206
©
Това, което папа Йоан Павел ІІ е направил за света, откакто зае този пост, е толкова грандиозно и значимо, че сигурно доста време ще е нужно на хората да оценят и осъзнаят какво всъщност е бил той. Благодарение на него, със своята сила на духа той успя да допринесе за разрушаването на комунизма и да обедини Европа. Без падането на системата на комунизма днес едва ли щяхме да говорим за нашето членство в Европа и сигурно тези процеси щяха да се забавят далеч в годините. Но, благодарение на папата, светът стана по-добър. Ние всички знаем какви усилия той положи за сближаването на религиите. Мисля, че това сближаване е налице. Той водеше един благочестив живот, посветен на хората”, Това каза пред Focus news кметът на община Раковски Франц Коков.
Безспорно за българите неговото посещение през май 2002 година е наистина историческо с изцяло позитивни последици. През посещението му тогава имах кратък контакт с него. Ние, католическата общност от Раковски, активно участвахме в посрещането на папата. Младежите от Раковски тогава организираха шествие и провървяха за една нощ 30 км, за да се срещнат с Негово Светейшество. Доста пъти съм имал щастието да присъствам на литургии, включително и на площада “Свети Петър” в Рим, и мога да кажа, че това е човекът, който е обичан може би най-много от всички хора на света и това не буди никакво съмнение. Едва ли има по-обичан човек от него, каза още кметът на Раковски.
Още снощи в Раковски имаше литургия, след като от Ватикана официално обявиха смъртта на Негово Светейшество папа Йоан Павел ІІ. Днес отново ще има литургии. “Всички сме тъжни, но и сме заредени с неговата енергия и с любовта му към хората. Всички сме щастливи, че живеехме заедно с него”, каза още Франц Коков, кметът на Раковски - единствения католически град в България.


Още новини от Регионални новини:

https://www.plovdiv24.bg/novini/regionalni/Shtastlivi-sme-che-zhiveehme-zaedno-s-papata-kaza-Franc-Kokov-5733
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.