Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Софиянски предлага ''Цариградско шосе'' да се прекръсти на Пловдивско
Автор: Екип Plovdiv24.bg 12:03 / 06.04.2005Коментари ()1447
©
Кметът на столицата Стефан Софиянски иска да промени името на изходното шосе от Цариградско на Пловдивско. Два дни по-рано идеята му пък била то да се казва "Хан Аспарух", но последното мнение на Софиянски е, че тъй като води към Града под тепетата, най-логично е да се кръсти на него. Това щяло да стане след основния ремонт на шосето, отложен за догодина поради липса на средства. Това съобщава в днешния си брой в-к "Стандарт", потърсил и мнението на пловдивската община дали може да върне жеста на столичния кмет. Градът на тепетата не може да върне жеста на Софиянски, бил отговорът. "Как да кръстя нашето изходно шосе към магистралата Софийско, като то си е Пловдивско. Софиянци казват, че е Пловдивско, аз да кажа, че е Софийско - някак не върви", отговори кметът д-р Иван Чомаков, цитира изданието. И припомни, че в неговия град има две "софийски" улици. Те са в район "Западен" и се казват "София" и "Софийска жп линия", защото точно край нея минават влаковете за столицата. Неугледният вид на двете пътни артерии не се дължи на отрицателно отношение към столицата, а на липсата на пари, обясниха от екипа на кмета Иван Чомаков.
"По-добре да кръстим Цариградско шосе Костинбродско, понеже по него се стига и до Костинброд, но в обратната посока", възразил на Софиянски и Любен Дилов-син. Той напомня, че Цариград е българският "прочит" на Истанбул и понеже хората са кръстили пътя, името трябва да си остане.
Цариградско шосе в София е кръстено така през 1991 г., като по този начин, подобно на ситуацията в Пловдив, се възвръща стара традиция. Предишното наименование на изходния път беше бул. "Ленин", по-рано е било кръстено на Николай Николаевич, брата на руския император Александър Втори, а преди това е било малка улица, известна като Цариградска или Стамбул джадеси, което означава същото.


Още новини от Новини от Пловдив:

https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/Sofiyanski-predlaga-Carigradsko-shose-da-se-prekrusti-na-Plovdivsko-5834
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.