Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Днес беше подписан меморандума за нефтопровода Бургас-Александруполис
Автор: Екип Plovdiv24.bg 19:17 / 12.04.2005Коментари ()1159
©
Днес завършиха преговорите и беше подписан меморандум за сътрудничество между правителствата на България, Гърция и Руската Федерация за изграждането на нефтопровода Бургас-Александруполис. Подписи под тристранния документ сложиха министър Валентин Церовски, министърът на развитието на Гърция Димитриос Сиуфас и министърът на промишлеността и енергетиката на Руската Федерация Виктор Христенко. На церемонията присъстваха министър-председателят Симеон Сакскобургготски, посланикът на Гърция Н. Пр. Прокопиос Мандзуранис, посланикът на Руската Федерация Н. Пр. Анатолий Потапов, ръководителят на делегацията на Европейската комисия у нас Димитрис Куркулас, депутати, заместник-министри и др.
Проектът за петролопровода Бургас-Александруполис е от 1993 г. Той включва транспортирането на петрол от Каспийско море през пристанище Бургас до Александруполис, с което ще се облекчи трафика на петролни танкери през Босфора и Дарданелите. Дължината му ще бъде около 300 км. Очаква се по съоръжението да се пренасят между 35-50 млн. тона нефт годишно. През 1999 г. е направено първото предпроектно проучване от немската фирма ILF за изясняване на икономическата му целесъобразност. Нефтопроводът е най-краткото, сигурно и финансово ефективно трасе, което може да работи паралелно с преноса на петролни продукти през Босфора и да облекчи транзита на нефт към световните пазари. Това е основният извод от направеното технико-икономическо проучване.
Подписаният тристранен меморандум между България, Гърция и Руската Федерация е вторият подобен документ, който се подписва в рамките на три месеца. На 28 декември 2004 г. в присъствието на министър-председателя Симеон Сакскобургготски и колегите му от Албания и Македония, Фатос Нано и Владо Бучковски, беше подписан Тристранен меморандум за разбирателство в подкрепа на Транс-балканския петролопровод Бургас–Вльора.


Още новини от Национални новини:

https://www.plovdiv24.bg/novini/Bylgaria/Dnes-beshe-podpisan-memoranduma-za-neftoprovoda-Burgas-Aleksandrupolis-6039
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.