Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Пловдивският окръжен съд допусна екстрадиция на турски гражданин
Автор: Екип Plovdiv24.bg 16:13 / 21.04.2005Коментари ()1400
©
Пловдивският окръжен съд допусна предаването на турския гражданин Ведат Бенеджи за екстрадиция, по предложение на Окръжна прокуратура – Пловдив и по искане на РТурция, съобщиха от Съдебната палата. Същият има присъда с наказание три години и четири месеца лишаване от свобода и парична глоба в размер на 181 752 000 турски лири, постановена му за продажба на 826 г. хашиш от съда в гр. Текирдаг. Екстрадицията ще бъде при отложено предаване, т. е. предаването му на турските власти ще се отложи до приключване на наказателно дело, по което Бенеджи е подсъдим пред Пловдивския окръжен съд за притежание и разпространение на 71 961, 47 г. амфетамин на таблетки на стойност 2 158 844, 10 лв.- престъпление по чл. 354а, ал.2, НК.
Делото, по което Ведат Бенаджи е подсъдим в Пловдивския окръжен съд е насрочено за 29 април.
По него има още един подсъдим – Йордан М., обвинен за държане и съхранение на наркотичните вещества.
Бенеджи извършвал товарни превози до България през последните няколко години и имал дълги периоди на престой в страната ни. Така заживял със сестрата на Йордан М., от която има 4-годишно дете. В началото на м. февруари 2004 г. Бенеджи получил над 70 кг хапчета амфетамин. Цялата пратка трябвало да бъде предадена в края на месеца на трети лица съобразно инструкции, които щял да получи по-късно. Наркотикът бил опакован в пакети и торби, наредени в пътнически сакове. Стоката възложил на съхранение на Йордан М., който я държал в мазето си. На 25.02.2004 г. Бенеджи го посетил и му казал, че чантите трябва да бъдат откарани спешно до гр. Пазарджик. Йордан М. се уговорил с таксиметров шофьор да го закара до там, като му обяснил, че това са болтове. На околовръстното шосе били спрени от полицейски служители за проверка, които открили наркотиците.
Ако това дело приключи с осъдителна присъда, Бенеджи трябва да изтърпи първо наложеното му наказание в български затвор, след което ще бъде предаден на турските власти.
Решението за екстрадицията подлежи на протест и обжалване в 7-дневен срок пред Пловдивския апелативен съд, уточниха от Съдебната палата.


Още новини от Новини от Пловдив:

https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/Plovdivskiyat-okruzhen-sud-dopusna-ekstradiciya-na-turski-grazhdanin-6318
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.