Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Паметна плоча на американския пилот Харолд Джеймс ще бъде открита в пловдивското село Сърнегор
Автор: Екип Plovdiv24.bg 15:53 / 04.05.2005Коментари ()2153
Паметна плоча на американския пилот Харолд Джеймс ще бъде открита в пловдивското село Сърнегор на 8-ми май от представители на дипломатическите мисии на страните, участвали в Антихитлеристката коалиция във Втората световна война. През лятото на 44-та година самолетът на летеца е свален от немската зенитна артилерия в Средна гора, а той е задържан от полицията. Освободен от съпротивата, Харолд се присъединява към дружината на Леваневски, а по-късно и във Втора средоногорска бригада "Васил Левски". След войната се връща в САЩ. Преди откриването на паметната плоча представителите на посолствата, на БСП и на фондация "9-ти май" ще засадят над Брезово Гора на славата.
В Пловдив, проявите посветени на 9-ти май, чийто организатор е градската организация на социалистическата партия и едноименната фондация започват тази вечер с премиера на книгата "Писма до помаците" на професор Антонина Кузманова.
Кулминацията на честванията ще бъде на 8-май. Те ще започнат с поклонение пред паметника Альоша, в което ще вземат и представителите на страните от Коалицията и ще продължат със състезание за велосипедисти, концерти през целия ден в Градската градина. Информацията е предоставена от радио Пловдив.


Още новини от Регионални новини:

https://www.plovdiv24.bg/novini/regionalni/Pametna-plocha-na-amerikanskiya-pilot-Harold-Dzheims-shte-bude-otkrita-v-plovdivskoto-selo-Surnegor-6663
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.