Ако килограм жив шаран от язовир струва около 2,50-3 лева, то докато рибата стигне до щанда, поскъпва двойно. Най-евтино се продава шаранът в някои хипермаркети, където предпразнично цените бяха намалени с около левче и вече килото струва между 3,90 и 4,99 лева. Ако обаче рибата е с изчистени вътрешности и люспи, цената скача с около два лева на килограм.
За тези обаче, които не обичат еднообразието с шаран на трапезата, рибните магазини и щандове са пълни с всевъзможни други изкушения. Така например килограм чернокоп в хипермаркет струва около 10,50 лева, а кефалът е на цена около 7-7,50 лева. Най-евтино се търгува черноморската цаца - 1,50 лева пакета.
Ако все пак домакинята е решила да купи шаран за Никулден, то погледът на рибата трябва да е бистър, хрилете - розови, а люспите да са блестящи, за да е сигурно, че стоката е прясна. Замразената от предишна година и пусната за продажба уж като прясна риба може да се различи по това, че костите й изскачали лесно от филето, което говорело, че шаранът е престоял.