Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Общината сдаде управлението на къщата-музей на Слона
Автор: Мариана Панчева 09:05 / 11.12.2016Коментари ()5937
© visitplovdiv
Община Пловдив прехвърли управлението на къщата музей на Георги Божилов - Слона, предаде репортер на Plovdiv24.bg. Това се случина сесия на Общински съвет през седмицата, когато бе гласувано решението за безвъзмездно прехвърляне на управлението на Градската художествена галерия. 

Имотът се намира на ул. "Княз Церетелев" в Стария град. Сградата е възрожденска къща, построена през 1860 година. Тя е наречена още Скобелевата къща, защото след Освобождението в нея е живяла Олга Скобелева, известна с благотворителната си дейснот в помощ на постардалите по време на Априлското въстание и Освободителната война. 

От 2003 година в къщата е учредена постоянна експедиция, посветена на творчството на плвдивския художник Георги Божилов - Слона.
Проектът за къщата - музей е по идея на фондация "Георги Божилов - Слона". Галерията е отворена на 13.06.2003 година. Аргументите за прехвърляне на управлението са, че така ще бъде затвърдена целта за превръщане на къщата в модерен арт център, където наред с изкуството и личните вещи на Слона да бъдат показвани експозиции и на други съвременни автори.


Още новини от Новини от Пловдив:

https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/Obshtinata-sdade-upravlenieto-na-kushtata-muzei-na-Slona-689674
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.