Наша известна диетоложка каза истината за диетите, калориите и правилното хранене | ||||||
| ||||||
"Няма такива хора, които да не могат да съществуват без мляко и млечни продукти. Колкото повече ядем такива продукти, толкова по-болни ставаме". Това заяви д-р Емилова. По думите й колкото повече сирене консумира един мъж, толкова по-голям е рискът от рак на простатата за него. "Млякото и млечните продукти дават възможност често да боледуваме. Те образуват слуз в организма, която е причина за синузити, бронхити, бронхопневмонии, често боледуване от грип и т.н.", обясни тя. По думите й киселото мляко е полезно само ако съдържа бактерията лактобацолус булгарикус, която е сред основните причини за дълголетието на българите преди векове. Това, което се продава в магазините обаче, рядко съдържа тези полезни бактерии, тъй като те са скъпи, а хората обичат да купуват евтино. "Има концентрати на лакобацилус булгарикус, има и закваска, която може да се вземе от фирмата към академията на науките и да си намерим истинско мляко от крава, коза, овца - най-добре козе мляко, и да си го подквасваме вкъщи. И тогава ще бъде сигурни. Въпреки това то е полезно, но в никакъв случай няма да изяждаме три бурканчета на ден", съветва д-р Емилова. Препоръчително е да се ядат по 1-2 бурканчета на ден. "Освен това има концентрати на лактобацилус булгарикус, които биха могли да се ползват като пробиотици. Това е, което съвременният цивилизован човек трябва да направи, защото прекаляването с животински храни води до тежки болести", добави тя. Тя посочи и колко и какви животински храни трябва да ядем през седмицата: "Ако ядем един път в седмицата на едно хранене. Тази седмица - съберат се примерно в неделя цялото семейство, на обяд ядем някакво месо, но с добро качество - да не е това с химикалите, антибиотиците и хормоните вътре. Другата седмица ядем сирене, което е хубаво, с истинско мляко направено, с лактобацилус булгарикус, изкиснато - да няма сол. Другата седмица ядем яйца, домашни - кокошките дето са кълвали трева. Другата седмица ядем риба, която не е от рибарник, а дива риба. Няма да навредим на здравето си - ще бъдем толкова здрави, колкото ако изобщо не ядем никакви животински храни", съветва диетологът. |