Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Българите си присвояват Светите братя, твърдят македонски медии
Автор: Екип Plovdiv24.bg 14:02 / 26.05.2005Коментари ()925
©
Вече втори ден македонски медии публикуват възмутени коментари по повод искането на президента Георги Първанов Ватикана да предостави част от мощите на Свети Константин Кирил Философ на България. Както "Пловдив24" съобщи, молбата е била отправена от българския президент по време на разговора му на четири очи с папа Бенедикт ХVІ при официалното посещение на нашата делегация в Рим за 24 май. Нашите западни съседи трудно преглъщат факта, че "преди молебена на гроба на Свети Кирил в църквата "Сан Клементе", отслужен от митрополит Тимотей и присъстваше цялата македонска делегация, молебен отслужи българската делегация и същата беше приета от папата един ден преди нашата" - в-к "Вечер", Емил Стеревски. Зад преимуществото, дадено на българската делегация, авторът прозира целенасочена и с дългосрочна перспектива работа на българската пропагнда, която нарича "невероятно упорита". Плод на това, според Стеревски, е и фактът, че България от години е обявила 24 май за държавен празник и неработен ден. Авторът подробно разказва и за честването в Русия на "светите Кирил и Методий, гръцките братя мисонери, наречени Апостоли на славяните и създатели на славянската писменост".
"Първанов побългари мощите на Свети Кирил", пише пък в-к "Време". "Президентът на България Георги Първанов поиска от папа Бенедикт ХVІ част от мощите на св. Кирил, "бащата на българската азбука", както го нарече софийска информационна агенция," четим в информацията. Вестникът с възмущение отбелязва, че македонската делегация не е била уведомена за подобно искане, макар че също е била по това време във Ватикана. "И ние няколко пъти сме искали част от мощите на свети Кирил," - казва македонският културен министър Благоя Стефановски. Принципно Ватиканът е против, но се надяваме да успеем."
"Мисията на Кирил и Методий всъщност е била антибългарска. Светите братя са изпратени от Византия да дадат писменост на славянското население. Трябва ли да припомняме, че по това време Византия е във война с България" - коментира известният с антибългарските си изявление академик Блаже Ристовски.
Тодор Чепреганов, директор на македонския Институт за национална история, пък твърди, че не оспорва искането на част от мощите, а подчертаването на българския произход на Светите братя. "Българите си присвояват братята Кирил и Методий, с което се извършва историческа неправда спрямо цялото славянство, - твърди той. Никой не може да оспори, че славянската писменост е възникнала на територията на Македония. Самият папа го посочи в своето обръщение."
"България кокетничи с миналото както Саломе в предсмъртния танц на Йоан Кръстител." Това е мнението на авторкта на редакционен коментар Ясна Франговска. В мотивите за искането на българския президент авторката прозира "политическа инструментализация на една света мисия". "С провъзгласявнето на Кирил и Методий за "български просветители" се нанася обида не на македонците, а на целокупния славянски свят. Вулгаризацията на светостта като функция на една профанска цел, далечна от изначалната мисия на светите братя, е само показател, че България все още не се е европеизирала," - твърди авторката на коментара.


Още новини от Международни новини:

https://www.plovdiv24.bg/novini/mejdunarodni/Bulgarite-si-prisvoyavat-Svetite-bratya-tvurdyat-makedonski-medii-7288
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.