Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Българска фирма ще инвестира в Македония 4 млн. долара
Автор: Екип Plovdiv24.bg 17:19 / 03.06.2005Коментари ()3262
Правителствената политика за насърчаване на българския износ в чужбина дава своите резултати. С подкрепата на Българската агенция за експортно застраховане (БАЕЗ) българска фирма ще инвестира в Македония 4 млн. долара. “Велдер – БГ” ЕАД ще инвестира 4 млн. долара в изграждането на металургично предприятие в Македония. Предприятието ще произвежда арматурно желязо, заварени арматурни мрежи и носачи. Това е първата българска инвестиция зад граница, застрахована от Българската агенция за експортно застраховане (БАЕЗ), съгласно промените в закона за експортно застраховане, които бяха приети в началото на годината. Те са част от мерките, които правителството предприе за насърчаване на българския износ в чужбина и подкрепа на българските износители. Първата от тях е въвеждането на мултипликатора в Новия закон за експортното застраховане, който разширява капацитета на БАЕЗ по отношение на застраховките за сметка на държавата. За 2005 г. той е 10 и по този начин застрахования износ може да е на 10 пъти по-голяма стойност.
Покритите рискове при застраховката на българските инвестиции включват: невъзможност за конвертиране на валутата, невъзможност за прехвърляне на средства в България, експроприация, национализация или конфискация и политически мотивирани актове на насилие като война, революция, бунт, тероризъм, саботаж и др. Максималното обезщетение, което инвеститорът ще получи в случай на настъпване на застрахователно събитие, е 90% от застрахованата сума.
На откриването на завода на 4 юни 2005 г. ще присъстват македонският вицепремиер по икономическите въпроси Минчо Йорданов, изпълнителният директор на БАЕЗ Дочо Карадочев, дипломати и представители на българския и македонския бизнес. Министърът на икономиката Милко Ковачев, който пътува за Япония, е изпратил до собствениците на предприятието поздравителен адрес, в който се подчертава, че това е първата сериозна подкрепа на държавата на българска инвестиция в чужбина.
Базата на “Велдер експорт-ипморт” се намира на брега на Дойранското езеро, на 80 км от Солун, което му осигурява възможност за обезпечаване на суровини и реализирането на готова продукция.


Още новини от Международни новини:

https://www.plovdiv24.bg/novini/mejdunarodni/Bulgarska-firma-shte-investira-v-Makedoniya-4-mln-dolara-7540
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.