Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Пловдивчани масово отказват да работят срещу минимално заплащане
Автор: Екип Plovdiv24.bg 08:15 / 14.11.2017Коментари ()39020
©
Пловдивчани масово отказват да работят срещу минимално заплащане. Това показа допитване на Пловдивската обществена телевизия след изнесени данни от Агенцията по заетостта. Според тях близо 30% от обявите за работа предлагат минималната работна заплата за трудово възнаграждение. Част от хората твърдят, че това е, защото работодателите не искат да плащат. За други проблемът е липсата на връзка между образованието и пазара на труда, т.е бълват се на "ненужни" кадри-висшисти, а няма квалифицирани работници за производството.

165 обяви за работата в Пловдив имаше публикувани вчера до 13 часа в един от популярните сайтове. Само на 49, което е едва 30 процента, от тях има посочена заплата. Което означава, че на близо 2/3 от обявите заплащането е "скрито". Една от възможните причини е ниско заплащане. Единици са обявите, в които реално се пише, че месечното възнаграждение е около 460 лева, което е минималната работна заплата в момента.

Проучване на Пловдивската обществена телевизия показа, че най-търсени в момента са сервитьори, рецепционисти, продавач-консултанти и работници в производството. За работодателите това е средно или нискоквалифициран персонал съответно и предлаганата заплата не е висока.

Друг похват е, че често работодателите отбелязват брутна заплата, но чистата сума за получаване след приспадане на всички данъци и осигуровки е доста по-ниска. Проблем за търсещите работа е, че в много от обявите се спестява продължителността на работното време.



Още новини от Новини от Пловдив:

https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/Plovdivchani-masovo-otkazvat-da-rabotyat-sreshtu-minimalno-zaplashtane-758329
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.