Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Председателят на КНСБ взе участие в Международната конференция на синдикатите на железничарите
Автор: Екип Plovdiv24.bg 10:14 / 16.06.2005Коментари ()867
Председателят на КНСБ д-р Желязко Христов взе участие в Международна конференция за Централна и Източна Европа, организирана от Европейска федерация на работещите в транспорта, която се проведе вчера в Пловдив. Темата на форума бе “Ролята на синдикатите в процесите на образование, квалификация и преквалификация за развитие на железниците”. Д-р Христов направи пред форума експозе, в което представи основни предизвикателства пред жп-транспорта във връзка с евроинтеграцията и глобализацията.
Според д-р Желязко Христов препятствие за повишаване на конкурентноспособността на България и на българската икономика като цяло са редица проблеми в образователната система - недостатъчното финансиране и липсата на инвестиции, ниското заплащане, корупцията и др. Обучението и квалификацията на хора в професии, които не се търсят на пазара на труда, непостъпващите и отпадащите от образователната система и влошаването на общото образователно равнище водят до понижаване на качеството на човешките ресурси.
Необходими са реформи в системата на образованието и обучението, в които българското организирано гражданско общество трябва да бъде активно включено, каза още д-р Христов. Тази реформа ще спомогне за редуциране на емигрантската вълна, която според неофициални данни достига 700 000 души в трудоспособна възраст, от които около 500 000 имат университетско образование или висока професионална квалификация.
Синдикатите трябва да се интегрират по–добре във всички етапи на развитие на човешкия капитал - от формиране на програмите и стратегиите на национално равнище до конкретните действия по професионално обучение, квалификация и преквалификация в отделните предприятия на жп-транспорта. Според председателя на КНСБ добрата квалификация често спасява от съкращения, а и дава възможност за по-добра мобилност на трудовия пазар на съкратените. Въпреки че част от българските работодатели засега малко пренебрегват тези аспекти, те в скоро време ще почувстват дефицита на квалифицирана работна сила и ще бъдат принудени да предприемат конкретни действия, в които и синдикатите следва да партнират.
Желязко Христов каза още, че в областта на подготовката на кадри в ж.п. транспорта в България има традиции, в т.ч. и за кадри с висока квалификация. Въпреки това, все още има какво да се желае, имайки преди вид факта, че жп-транспортът е услуга, и основното при конкурентноспособността на услугите е безупречното качество. Очевидно предстоят и технологични промени, свързани с включването ни в трансевропесйките транспортни коридори, високоскоростните влакове и увеличаването на броя на превозвачите, които биха предложили по-ефективни жп-услуги.


Още новини от Новини от Пловдив:

https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/Predsedatelyat-na-KNSB-vze-uchastie-v-Mezhdunarodnata-konferenciya-na-sindikatite-na-zheleznicharite-7821
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.