Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Славчо Атанасов: Все още имаме шанс да защитим ядрените си блокове
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:37 / 20.06.2005Коментари ()1461
©
Меглена Кунева не се появи на вчерашния диспут със Славчо Атанасов. По този повод кандидатът за депутат от БНС каза:"Мисля, че тя трябваше да уважи пловдивската общественост. Не може в наш национален вестник госпожа Кунева да твърди, че закриването на АЕЦ "Козлодуй" няма да повлияе на цените на тока." Славчо Атанасов каза, че това е петият път, който той кани г-жа Кунева, а тя не се явява на диспут за АЕЦ. "Ако госпожа Кунева с този страх защитава нашите национални интереси пред европейските ни партньори, то ето защо ние сме на този етап със съдбата на АЕЦ "Козлодуй", каза г-н Атанасов.
На сцената бе поканен г-н Козма Кузманов, който е най-дългогодишният ръководител на АЕЦ "Козлодуй". Така диспута се превърна в дискусия. Водещият започна с най-тежкия въпрос, а именно ще поскъпне ли цената на тока след като затворим блоковете на АЕЦ. Славчо Атанасов припомни, че въпреки обещанията на хора от правителството през 2001 година, след затварянето на 1 и 2 реактор цената на тока се вдигна с 30%. Той обясни също, че след загубата на тока от АЕЦ той трябва да бъде заместен с друг източник. Цената на произведения в атомната централа ток е 1,4 ст., а на тока от ТЕЦ-овете, с които се замени недостига на електричество, е 5 стотинки. Тази разлика е и причината за поскъпването, което не може да бъде избегнато. Според него след затваряне на 3 и 4 блок ще се получи аналогична информация, но според специалистите сега много по-трудно ще успеем да заместим тези източници на ток с други.
Загубите от АЕЦ ще са 40 млрд. лева от затварянето на четирите блока. Сумата бе потвърдена и от Козма Кузманов. Той допълни, че затварянето на една ядрена мощност струва толкова, колкото отварянето. "На България се пада тежката задача да извежда първа в света ядрени мощности", каза известният енергетик, като припомни, че до момента няма такъв прецедент. Той припомни още, че 3 и 4 блок са най-безопасните в Европа. След многото пари похарчени за подобряването на 3 и 4 блок, международната комисията направила проверката също потвърди безопасността на централата. По този въпрос бяха цитирани мения на чужди експерти, които потвърждават тезата.
Славчо Атанасов припомни, че някои от новите членки на ЕС разполагат с АЕЦ и не са ги затворили. Словакия разполага с идентични на нашите блокове в АЕЦ, но те са вече членове на ЕС, а централата им продължава да работи.
Атанасов каза, че въпреки многото допуснати грешки и въпреки сложната ситуцаия като се има предвид, че вече сме подписали договора за присъединяване, все още има шанс да защитим ядрените си блокове. Той припомни информацията, която вече е тиражирана в медиите, че ЕС никога не е изисквал от нас като задължително условие да затворим АЕЦ за да бъдем приети за членове на съюза. В тази връзка Славчо Атанасов обчви, че ако пловдивчани решат да изпратят БНС в парламента, то първият проекто-закон, който ще бъде внесен от тях, ще е за промяна на закона за предизвикване на референдум. Според тях, а и според чужденци, е абсолютна подигравка с населението, че не се направи нищо въпреки събраните 500 000 подписа.


Още новини от Избори 2005:

https://www.plovdiv24.bg/novini/izbori2005/Slavcho-Atanasov-Vse-oshte-imame-shans-da-zashtitim-yadrenite-si-blokove-7894
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.