Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Хайки по магазините, 3 бона глоба за фалшив надпис
Автор: Екип Plovdiv24.bg 11:34 / 04.03.2009Коментари ()2193
Хайки за нови етикети на сирене с мляко тръгват днес по магазините. Инспекторите от Държавен ветеринарно-санитарен контрол ще проверяват всеки магазин дали правилно е обозначил надписите на храните с растителни мазнини.

Хайките ще започнат от големите хипермаркети и специализираните магазини за търговия с храни от животински произход. До края на февруари беше срокът, в който търговците трябваше да отделят млечните продукти, които съдържат растителни мазнини, от останалите и те да бъдат ясно обозначени. Целта е разноцветните етикети да помагат на купувачите да се ориентират бързо и сигурно кои са продуктите с истинско мляко и кои съдържат растителни мазнини. Повечето от супермаркетите са избрали да надписват истинското сирене и кашкавал с жълти етикети. Цените на продуктите с растителна мазнина са изписани в червено. Големи надписи "продукти с растителни мазнини" разделят и щандовете, където се предлагат бучки сирене от тенекии и кашкавал на пити. За да изпълнят стриктно всички предписания на ветеринарите, цяла нощ продавачки лепяха етикети с точното съдържание на млечните продукти, заявено от производителя.

От днес всички магазини трябва изрядно да са разделили продуктите. При нарушения на предписанията инспекторите ще наказват търговците с глоби от 1000 до 3000 лева. Ако въпреки наказанието те отново бъдат заловени в нарушение, санкцията скача на 10 бона. При трето провинение ветеринарите имат право да затворят магазина, докато предписанията им не бъдат изпълнени.

Източник: в. Стандарт


Още новини от Национални новини:

https://www.plovdiv24.bg/novini/Bylgaria/Haiki-po-magazinite-3-bona-globa-za-falshiv-nadpis-79737
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.