Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
"Заслужил котарак" живее в Пловдив
Автор: Екип Plovdiv24.bg 08:05 / 29.03.2009Коментари ()2975
Единственият котарак в България - европейски шампион в своя клас - персийски, живее в Пловдив. В персийската група котки има коте, което е в пловдивското дружество - единственият котарак в България европейски шампион. "Пред името му се изписва „заслужил котарак". Той има над десет свои котенца, станали международен шампион, гранд международен шампион и европейски шампион". Това каза в интервю Атанас Праматаров, секретар на Фелиноложко дружество - Пловдив.

В България цените на породистите котки са около два-три пъти по-ниски отколкото за същото качество котки в чужбина - Западна Европа или в Щатите. Ако е купен един котарак или една котка за около 1500-2000 евро от Западна Европа, неговото поколение в България ще е на такава цена, но в левове. По думите му - котките изискват грижи.

"Козметиката за котки е няколко пъти по-скъпа отколкото козметиката при хората", посочи той. "Необходимо е редовно ветеринарно и медицинско обслужване на котките.

Посещенията на изложби също са разход. Понякога някой развъдчик, който има повечко котки, може да се каже, че няма излишно време, няма почивка да иде на море или на балкан. Защото, ако е с 5-6 котки, няма как да тръгне и да ги остави. Това са ежедневни грижи. Няма събота и неделя, няма празници или пък да се каже, че тези няколко дни няма да се обръща внимание на котките. Човек постоянно трябва да е между тях. Особено дългокосместите персийски котки изискват много грижи. При тях нужно ежедневно ресане, почистване на очички. Те са такъв тип котки, които като влезе човек при тях веднага го посрещат, започват да мъркат, вдигат опашките от радост, искат да ги гушнат. Трябва да се обърне внимание на всяка една котка" - каза още Атанас Праматаров.

Източник: агенция "Фокус"



Още новини от Любопитни новини:

https://www.plovdiv24.bg/novini/interesno/Zasluzhil-kotarak-zhivee-v-Plovdiv-83418
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.