Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Лидерите на Г-8 нищят климатичните проблеми
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:36 / 07.07.2005Коментари ()826
©
Лидерите на най-развитите страни в света и Русия се готвят за първия пълен ден от работата на срещата на Г-8 в Гленигълс, Шотландия. Те пристигнаха с хеликоптери, за да избегнат демонстрантите около конферентния център в хотела, а рано тази сутрин шотландската полиция загради мястото на срещата в опит да предотврати нови вълнения, предаде BBC, цитиран от Агенция Focus.
Вчерашният ден бе белязан от масови протести, при които активисти на крайната левица и антиглобалисти блокираха пътищата и спряха влакове в опит да попречат на срещата. Полицията арестува близо 200 души.
Междувременно в Единбург протече последният от веригата благотворителни концерти за Африка - Live 8, чиито участници призоваха Г-8 да се борят срещу бедността в африканските страни. Африка ще бъде в дневния ред на срещата в петък, а днес Г-8 ще разисква промените в световния климат.
Появяват се признаци за известно смекчаване на американската позиция по предизвикалия разногласия въпрос за глобалното затопляне. Твърдата решимост на президента Буш да не ограничава вредните газови емисии може да бъде заобиколена, като лидерите на Г-8 се фокусират върху алтернативни и по-чисти източници на енергия.
Според кореспондента на BBC в Гленигълс възможно е да се постигне споразумение по нови технологии, които да бъдат предоставени и на модернизиращите се в момента икономики на Индия и Китай.
В някои от днешните разисквания ще участват и представителите на Китай, Индия, Мексико, Бразилия и Южна Африка.


Още новини от Международни новини:

https://www.plovdiv24.bg/novini/mejdunarodni/Liderite-na-G-8-nishtyat-klimatichnite-problemi-8382
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.