Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Община Асеновград продължава участието си в проект за „Еко часове на класа"
Автор: Екип Plovdiv24.bg 10:42 / 01.04.2009Коментари ()927
Община Асеновград продължава участието си в проект за „Еко часове на класа". Часовете ще се проведат в три основни училища, избрани със съдействието на общината - "Ангел Кънчев", "Отец Паисий" и "Петко Каравелов". Еко-часовете на класа ще започнат през април и са посветени на разделното събиране на опаковки. Образователният модул е разработен съвместно с МОН с цел да убеди децата в смисъла на разделното събиране, да ги научи как правилно да използват трите цветни контейнера и да ги мотивира да бъдат съпричастни към опазването на околната среда и природните ресурси.

Проектът е част от образователната кампания на ЕКОПАК и ще обхване 20 000 ученици от 1-ви до 4-ти клас от цялата страна.

Еко-часовете на класа ще се проведат чрез отпечатани специално за това от ЕКОПАК образователни книжки, помагала и материали. Те разясняват как функционират системите за разделно събиране, как опаковките се превръщат в ресурс, който подлежи на повторна преработка и може да се върне при нас под формата на нови полезни предмети. Децата ще научават какво съдържа кошчето ни за боклук, какво се случва с отпадъците на сметището и с колко те биха намалели, ако събират опаковките разделно. Специално внимание е обърнато на правилното събиране на опаковките, за да бъдат суровините години за повторна преработка, как те се рециклират и какво може да бъде произведено от рециклирани материали. За най-активните в клас ще има и специални подаръци и изненади - образователен пъзел, картонена игра „Еко пътешествие", грамота и гривничка „Посланик на ЕКОПАК", както и допълнителни информационни материали за родителите.

Програмата за училищата е част от кампанията „Бъди модерен! Събирай разделно!", насочена към повишаване ефективността на разделното събиране на опаковки. Тя се осъществи в 97 общини-партньори с изградени системи за разделно събиране от ЕКОПАК и обхвана над 2.6 млн. жители. Реализирането й започна през 2008 г. , а провеждането й в община Асеновград е утвърдено от кмета д-р Христо Грудев.

 



Още новини от Регионални новини:

https://www.plovdiv24.bg/novini/regionalni/Obshtina-Asenovgrad-produlzhava-uchastieto-si-v-proekt-za-Eko-chasove-na-klasa-83895
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.