Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Обсерваторията в Рожен: Виждаме все по-малко звезди
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:34 / 02.04.2009Коментари ()835
Светлинното замърсяване пречи на наблюденията на Национална астрономическа обсерватория (НАО) "Рожен". Това предаде Христина Калайджиева, директор на смолянския планетариум.

Тя посочи, че този проблем съществува и е проблем за астрономите, защото по този начин се елиминира голяма част от небето, което те могат да наблюдават. Калайджиева посочи, че наблюденията, извършвани от Планетариума, също се повлияват от светлинното замърсяване, макар че се извършват предимно демонстративни наблюдения.

"Виждаме все по-малко звезди", заяви Калайджиева и добави, че през последните години този проблем се наблюдава все по-често. В световен мащаб също се отчита нарастване на светлинното замърсяване и на него вече се обръща сериозно внимание, уточни Калайджиева.

Тя обясни, че светлинното замърсяване представлява прекомерно замърсяване на природната среда с изкуствена светлина. Освен това влияе на човешкия и животински свят.

Светлинното замърсяване на територията на област Смолян е в умерена степен, посочи Калайджиева и допълни, че през тази година ще се направят още оценки на светлинното замърсяване. Тогава ще се преброят и звездите в определени участъци.

Близо 10 години в планетариума се занимават с този проблем, като методиката за наблюдение на светлинното замърсяване не е особено сложна и много лесно се прилага. Като проблем светлинното замърсяване се отчита преди 15 години и тогава е създадена една асоциация, която обединява различни страни, които извършват такива наблюдения. Светлинното замърсяване влияе на някои заболявания на човека, което предизвика включването на лекари в наблюденията, заяви Калайджиева.

Широката общественост е запозната с този проблем. Според Калайджиева, трябва да бъде подменено сегашното осветление с подходящи осветителни тела, но това изисква средства. Най-светлинно замърсен е новият център в областния град, тъй като там е концентрирано най-голямо количество изкуствена светлина.

"Институциите имат доста по-голямо разбиране към този проблем и започват да се правят промени по отношение на подобряване на ситуацията в "тъмното небе", каза още Христина Калайджиева.

Източник: агенция "Фокус"



Още новини от Регионални новини:

https://www.plovdiv24.bg/novini/regionalni/Observatoriyata-v-Rozhen-Vizhdame-vse-po-malko-zvezdi-84066
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.