Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Архитектите искат отмяна на решението за продажба на Форумния комплекс
Автор: Екип Plovdiv24.bg 11:48 / 03.04.2009Коментари ()3402
© Plovdiv24.bg
Пловдивското дружество на Съюза на архитектите в България е инициатор на нова мащабна акция за спасяване на Античния форум в Пловдив.

То се противопоставя на незаконната продажба и допускането на масирано застрояване върху археологическия паметник от национално значение.

Според архитектите извършената промяна в отреждането на терена е в противоречие с приетия през 1998 г. режим "А" за опазване на разкритата част от Форума на античния Филипопол, изискващ пълно археологическо проучване; експониране на археологическия обект в паркова среда и забрана за ново строителство.

"За съжаление очакванията ни от действията на отговорни институции не се оправдаха. Налице са неприключили прокурорски разследвания и абсурдни съдебни решения", се казва в официалната декларация на САБ - Пловдив, приета на общо събрание на 31 март и подкрепена от централното ръководство на съюза.

Публикуваме пълния текст на декларацията на пловдивските архитекти:

ТРЕВОГА ЗА АНТИЧНИЯ ФОРУМ НА ПЛОВДИВ

Легитимирането на незаконната продажба и допускане на масирано застрояване върху терена на археологическия паметник от национално значение Форумен комплекс - Пловдив с решението на Пловдивски апелативен съд от 29.10.2008г., ни дава повод с още по-голяма увереност да продължим с нашето категорично противопоставяне на всякакви опити за посегателство над уникалното ни културно наследство.
Активните ни действия, започнали още през 2004 г. дадоха гласност на редица закононарушения извършени от Община Пловдив и Националния институт за паметници на културата, свързани с продажбата и допускането на строителство върху терена на Античния форум в противоречие с приетия през 1998 г. от Националния съвет по опазване паметниците на културата /НСОПК/ режим за опазване на паметника, забраняващ ново строителство.

Всички извършени до момента административни действия, освен че са незаконосъобразни от гледна точка на българското законодателство, нарушават и ратифицираната от Република България Европейска конвенция за опазване на археологическото наследство и Международната харта на ИКОМОС и на практика застрашават шансовете на "Старинен Пловдив" за вписване в Листата на Световното наследство.

Продължителните ни протестни действия бяха подкрепени от браншови организации, представители на политически партии, историци, интелектуалци от Франция и много др. За съжаление очакванията ни от действията на отговорни институции не се оправдаха. На лице са неприключили прокурорски разследвания и абсурдни съдебни решения.

Ние, архитектите, участници в това общо събрание - професионалисти и отговорни граждани на България декларираме нашата твърда решимост да не допуснем посегателство над археологическия паметник от национално значение Форума на античния Филипопол - най големия форумен комплекс, проучен досега на територията на България - Включен в проекта Културни коридори на югоизточна Европа.

Водени от професионалната си убеденост в правотата на нашите действия призоваваме председателя на Общински съвет Пловдив, Главния архитект на Община Пловдив, Кмета на Община Пловдив, областния управител:

- Да предприемат незабавни действия за отмяна на всички решения свързани с продажбата на терена на археологическия паметника от национално значение;

- Да предприемат незабавни действия по промяна на отреждането на терена с премахване на предвиденото застрояване и създаване възможност за експониране и възстановяване на археологическите структури и архитектурни елементи в открита среда.

Призоваваме всички медии да дадат гласност на проблема и предизвикат обществен дебат за съхраняване на националното ни културно наследство.

Призоваваме всички граждани, които биха искали в центъра на Пловдив, град с вековна история и култура да възкръсне част от уникалното антично наследство, в името на националното ни достойнство, да подкрепят нашите действия.



(с) ПОТВ


Източник: Stroitelstvo.info


Още по темата: общо новини по темата: 46
12.03.2024 »
23.02.2023 »
21.02.2023 »
21.02.2023 »
20.02.2023 »
27.12.2022 »
предишна страница [ 1/8 ] следващата страница

Още новини от Новини от Пловдив:

https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/Arhitektite-iskat-otmyana-na-reshenieto-za-prodazhba-na-Forumniya-kompleks-84330
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.