Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Касата: Болниците ни източват с лечение по най-скъпите пътеки
Автор: Екип Plovdiv24.bg 15:40 / 08.04.2009Коментари ()1358
© Plovdiv24.bg
Болниците масово пренасочват пациентите към по-скъпи клинични пътеки, което изключително затруднява касата при плащането на извършените медицински услуги, коментира шефът на РЗОК - Пловдив д-р Борис Джурджев. Схемата за източване на парите за здраве не е нова, но през последните три месеца прилагането на този модел се е засилило. Джурджев оправда орязването на бюджетите на болниците точно с лечението по по-скъпоплатени пътеки и с финансовата криза, заради която е увеличен резервът на касата.

Отказът на Университетска болница да подпише рестриктивния договор няма да се отрази на приема на болни, категоричен бе директорът на касата. Той посочи, че към най-голямата болница в Южна България преводите продължават на база договора за авансово плащане, който може да бъде подновяван при кризисни ситуации.

Най-голям брой пациенти се препращат към инвазивната кардиология, където по най-скъпатата пътека се превеждат 4 450 лв за пациент, каза Джурджев. Според него, броят на заявените пари е по-голям от ръста на болните.

Поисканите от болниците средства за изплащане за декември миналата година и януари и февруари са с между 22 и 27% повече в сравнение със същите периоди на предходното отчитане. Въпреки това касата е платила заявените средства за декември и януари, но не е в състояние да покрие и февруарските.

Източник: Дарик



Още новини от Новини от Пловдив:

https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/Kasata-Bolnicite-ni-iztochvat-s-lechenie-po-nai-skupite-puteki-85124
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.